В сряда НАТО ще нареди на военните си командири да изготвят планове за нови начини за възпиране на Русия след инвазията на Москва в Украйна, включително повече войски и противоракетна отбрана в Източна Европа, съобщиха официални лица и дипломати.

Според Ройтерс министрите на отбраната от Алианса ще дадат заповед за военните съвети в централата на НАТО малко повече от седмица преди лидерите на съюзниците, включително президентът на САЩ Джо Байдън, да се съберат в Брюксел на 24 март.

НАТО изключва въвеждането на забранена за полети зона над Украйна

НАТО изключва въвеждането на забранена за полети зона над Украйна

Това щяло да насочи събитията "в грешна посока"

Министрите ще изслушат и украинския си колега Олексий Резников, който се очаква да пледира за повече оръжия от отделните страни от НАТО, тъй като руските атаки срещу украинските градове продължават, а руската армия се стреми да контролира Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник:

"Трябва да пренастроим военната си позиция за тази нова реалност."

Министрите ще започнат важно обсъждане на конкретни мерки за укрепване на нашата сигурност в дългосрочен план във всички области."

НАТО започва мащабно учение в Норвегия

НАТО започва мащабно учение в Норвегия

То е планирано пред руската инвазия в Украйна

Макар че поне 10 от най-големите съюзници на НАТО, сред които САЩ, Великобритания и Франция, разположиха повече войници, кораби и военни самолети на източния фланг на НАТО и поставиха още повече в готовност, Алиансът все още трябва да обмисли как да посрещне новата ситуация със сигурността в Европа в средносрочен план.