Европейският съюз загуби политическата си независимост и се сля напълно със Съединените щати и НАТО. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в реч пред Московския държавен институт за международни отношения.

Той обвини западните страни, че запасяват Украйна с оръжие, за да "задържат Русия в състояние на военни действия възможно най-дълго".

Лавров уточни, че страната му не е против участието на Запада в мирните преговори между Москва и Киев, но подчерта, че "Москва има ясни червени линии".

Зеленски предлага сделка за НАТО на Русия

Зеленски предлага сделка за НАТО на Русия

Украинският президент иска референдум за компромисите, договорени с Москва

По-рано този месец руският дипломат отбеляза, че не всички страни по света са готови да "танцуват по свирката на Запада", особено Китай, Индия, Бразилия и Мексико.

Лавров предупреди и че изпращането на миротворци в Украйна може да доведе до пряка конфронтация между Русия и НАТО, съобщава "Ройтерс".

Коментарът му идва, след като миналата седмица Полша заяви, че международна мироопазваща мисия трябва да бъде изпратена в Украйна и да й бъдат предоставени средства за защита.

Лавров съобщи и че Русия ще изиска от Украйна да отмени законодателството, ограничаващо използването на руски език, съобщава руската служба на Би Би Си.

Преговорите с Киев са трудни, тъй като според руския външен министър украинската страна, от една страна, "изрази разбиране за онези неща, които трябва да бъдат договорени", а от друга страна, уж "постоянно променя позицията си, отказва собствената си предложения".

Патова ситуация: НАТО не очаква победител във войната в Украйна

Патова ситуация: НАТО не очаква победител във войната в Украйна

Нито една от страните няма превъзходство над другата