Разглеждат се всички опции за помощ за Украйна. Това стана ясно от коментара на военния министър Драгомир Заков преди заседанието на външната парламентарна комисия.

Министърът на отбраната сам не можел да вземе това решение. Такова трябвало да се вземе на по-високо ниво. Попитан дали е възможно да дадем и военна подкрепа на Украйна, министърът лаконично отговори: "Гледат се опциите." Министерство на отбраната обаче само нямало да предприеме такива мерки, увери Заков.

Бригаден генерал Спас Спасов: Страйкър е крачка напред, но е малко

Бригаден генерал Спас Спасов: Страйкър е крачка напред, но е малко

Ако дадем оръжие, няма да станем страна в конфликта

Той призна, че има рискове за страната ни заради войната в Украйна. Вземат се мерки да сме добре защитени, стана ясно от думите на Заков и повтори, че няма пряка военна заплаха.

Пръв за военна подкрепа за Украйна заговори бившият военен министър Тодор Тагарев, като дори прогнозира, че скоро на парламента ще бъде отправено такова предложение. Неведнъж лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова заявяваше категорично, че за Украйна само хуманитарна помощ ще даваме, вчера президентът Румен Радев предложи да подкрепим Украйна и с бронежилетки и каски, макар и с уговорката, да са предназначени за цивилното население.

Шаламанов: Скоро парламентът ще решава дали да дадем оръжия на Украйна

Шаламанов: Скоро парламентът ще решава дали да дадем оръжия на Украйна

Според него военните действия в черноморската част на Украйна са заплаха за сигурността ни