Има много противопоставяне, засега на думи, а някои излизат да развяват знамена. Моето мнение е, че ротата "Страйкър" е все пак една крачка напред към това, което ние трябва да представляваме като съюзници, като единна система в НАТО.

Малко е за мен, но две думи могат да се кажат по въпроса - все пак е една крачка напред, но е малко. Това заяви пред News.bg бригаден генерал Спас Спасов от Фондация "Български ВСС" за американската рота "Страйкър", която ще дойде у нас.

Той обясни, че цялото общество се интересува от подобни информации и българската реакция към това. Трябва да има по-голямо присъствие на наши съюзници в нашата страна, тъй като не опират нещата само до това, че ние в момента трябва да се браним.

Атанас Запрянов: Ротата "Страйкър" няма да е достатъчна

Атанас Запрянов: Ротата "Страйкър" няма да е достатъчна

По думите му НАТО ще усили Източния фланг, за да обезкуражи Русия да води война извън Украйна

Спас Спасов не смята, че вече сме затиснати от някаква опасност от агресия подобна на тази в Украйна, но имаме голяма полза от това да работим заедно с нашите съюзници в подготовката на нашите военнослужещи - войници, сержанти и офицери да имат една по-добра подготовка в един такъв съюзнически формат", обясни бригаден генерал Спасов.

Според него за тренировката и подготовката на българските военнослужещи като сухопътен елемент трябва да има, а също би трябвало да има и във военноморските сили. Имаме необходимост да имаме съвместни тренировки и учения, като това ще става с присъствие на бойни плавателни съдове на нашите съюзници, но и с развитие на нашите. Всичко това, което казвам, има необходимост да се развива и нашата армия като сили, като военна техника и всичко това да бъде синхронизирана в една обща рамка за военна сигурност, подчерта той.

Бригаден генерал Спасов отбеляза, че НАТО винаги трябва да се готви да има някаква възможност да противодейства на външна агресия, в случая източно от нас.

Американска рота "Страйкър" идва у нас
Обновена

Американска рота "Страйкър" идва у нас

Кирил Петков: Няма да пращаме въоръжение на Украйна

Стремежът на едната страна, която провежда агресивната дейност, след като нещата по този начин се развиват и приключи с Украйна, значи може да помислим, че може да се погледне и на Запад към други страни. Тази готовност трябва да има НАТО да бъде адекватно към евентуална агресия, дори и тя да бъде чисто провокативна, каза той.

"За мен са много нелепи схващанията, че НАТО заплашва Русия. Такова нещо няма. Русия в никакъв случай досега не е заплашвана от НАТО. Е, разбира се, че има държави, които са пожелали да влязат в НАТО, но никой не ги е накарал насила, като вземем още отпреди Литва, Латвия, Естония и други държави, които влязоха, Полша, Румъния и България - това не е било заплаха. Никоя от тези държави не е заплашвала по някакъв начин съществуването на Русия, дори и сянка не хвърлят към нея, а обратното се получава - във военни доктрини и концепции Русия определя НАТО, и естествено всички тези страни вътре в НАТО, като врагове. "От какъв зор - аз нямам понятие, може би това е удобно за вътрешната политика на страната", обясни бригаден генерал Спасов.

Според него България засега си е заела точно позиция на неутралитет, както и целият Алианс.

Ние като членове в НАТО и НАТО не извършваме нищо агресивно. Ние сме членове на НАТО, а НАТО не е проявило ни най-малка доза и елемент на агресивност дори като отговор на нещо си. Нашата политика е неутрална, добави бригаден генерал Спасов.

Той смята, че страната ни трябва да може да помага, според сили и възможностите си на Украйна. Това е една братска страна, която страда и бива подложена на унищожение от друга не братска страна, посочи бригаден генерал Спасов. С каквото можем трябва да помагаме, макар и естествено това да си е преценка на експерти. Макар и да не разполага с актуални данни какво произвеждаме, Спасов смята, че България произвежда достатъчно оръжия, за да се прави износ.

Затвърждаваме колебливата си позиция в НАТО, угрижен Димо Гяуров

Затвърждаваме колебливата си позиция в НАТО, угрижен Димо Гяуров

Предоставянето на ракетите С-300 е пропагандна фалшива новина

Той даде пример, че както сме помагали по времето на Варшавския договор и в социалистическия лагер на Ирак, Либия, а и на редаци африкански, азиатски и европейски държави във финансово и военно отношение, така трябва да помогнем и на Украйна. Никой тогава не е ревал, че хвърляме някакви военни сили, но нямам предвид за хора и военнослужещи, а за оръжия - било то ремонт, боеприпаси, било то с по-голяма техника, каза бригадният генерал.

Бригаден генерал Спасов увери, че няма пряка военна заплаха за България. "Тези интерпретации, че ако ние се намесим и изнесем оръжие за Украйна по някакъв начин, се намесваме пряко в конфликта и сме ставали страна - това са пълни глупости и плашене на народа. Няма такова нещо!", категоричен бе Спасов.

Той поясни, че ние имаме икономически интерес да помагаме. Така, както през комунизма сме имали икономически интерес да помагаме на какви ли не терористични или нетерористични групировки по континентите, сега имаме икономически интерес, дори и да затворим очи, но трябва и морално да подкрепим Украйна, настоя Спасов.

Бригаден генерал Спасов оценява, че войната за Украйна е изтощителна, но е изтощителна и за Русия. За него авантюрата, която била подета от ръководството на Русия, е продиктувана не от нищо друго, а единствено от това - нова лакомия за пространство. Но така или иначе това ще струва изтощителен ресурс и на двете страни. От друга страна войната вдига рейтинга и имиджа на правителството на Русия, а това радва обикновения руснак. Обикновеният руснак пък е затворен и информацията към него е оскъдна или е такава, каквато е удобна за ушите и очите на този руски народ, по думите му.

"Не съм запознат какво става, какво се цели, какво ще се постигне, а и докъде ще се стигне - не мога да кажа, не мога да гадая. Добре е всичко да приключи, но засега трудно ще бъде", заключи още бригаден генерал Спасов.

Заков: Ситуацията налага бързи, макар и непопулярни решения

Заков: Ситуацията налага бързи, макар и непопулярни решения

В краткосрочен и средносрочен план няма как да запълним нашите дефицити, включително и на българска територия