Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни. 

Да прекратим театъра с "българския батальон с дефицити" и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили в съответствие с плановете на НАТО

Такава позиция изрази на своята страница в социалната мрежа Фейсбук Тодор Тагарев - бивш служебен министър на отбраната в кабинета "Райков", преподавател във ВА "Г. Раковски" и спряган за министър на отбраната при рокадата на Стефан Янев с Драгомир Заков

Драгомир Заков: България не охранява само своето небе, а пространство на НАТО
Обновена

Драгомир Заков: България не охранява само своето небе, а пространство на НАТО

Знаково е предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин

Аргументите на Тагарев правителството ни незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство са следните: 

  • Предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск;
  • Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл;
  • Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване "свой-чужд", носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море.
Тодор Тагарев: Трябва да поискаме засилено присъствие на НАТО на наша територия

Тодор Тагарев: Трябва да поискаме засилено присъствие на НАТО на наша територия

Ние сме мишена, обясни той

Също така Тодор Тагарев съветва правителството да покани експерти от съюзни страни, които да оценят кои наши радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси действително могат да се включат в съюзната операция, и кои трябва да бъдат спрени незабавно. Ако оценката покаже необходимост от допълнителни способности, да поискаме от съюзниците да разположат на наша територия мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Без ОВОС за разширяване на пистата на "Граф Игнатиево" за Ф-16

Без ОВОС за разширяване на пистата на "Граф Игнатиево" за Ф-16

Решението е на служебното правителство "Янев"

Тагарев е категоричен, че войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дрони вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния (дронът в Хърватия вероятно бе украински - б.р.).

Експертът смята, че е необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници.

Нашите МиГ-ове ще се ползват приоритетно при съвместния въздушен контрол

Нашите МиГ-ове ще се ползват приоритетно при съвместния въздушен контрол

До 31 март 2022 г. български и испански изтребители пазят небето ни заедно

В публикацията си Тагарев намеква, към момента не е съветник на премиера Кирил Петков, въпреки уверението на Петков, че оценява неговата експертиза - "Какво бих посъветвал министър-председателя днес (ако бях съветник)", пише той.

Думите му идват ден след като в президентската администрация бе обсъдена възможността въздушният контрол над България да се изпълнява само от български изтребители.

Американският министър на отбраната пристига на посещение у нас

Американският министър на отбраната пристига на посещение у нас

Част от европейската му обиколка следващата седмица

По-късно в румънската столица Букурещ българският президент Румен Радев заяви, че е категорично против България да абдикира от опазването на небето си