Предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България обсъдиха на среща в президентската администрация, съобщиха от пресслужабата на държавния глава.

Държавният глава Румен Радев обсъди на работна среща в президентската институция с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. 

Ген. Съби Събев: Армията ни няма нужния капацитет, грешка е да отказваме подкрепа от НАТО

Ген. Съби Събев: Армията ни няма нужния капацитет, грешка е да отказваме подкрепа от НАТО

Не сме направили нужното, за да имаме оперативна съвместимост

Президентът постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, беше подчертано на срещата. 

Министрите на БСП гласували против нидерланските самолети

Министрите на БСП гласували против нидерланските самолети

Филип Попов: Нали всички казват, че няма пряка опасност

Припомняме, с правителствено решение от 4 март до 24 юни 2022 г. на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи.

За известен период от 17 февруари до 31 март българските и испанските ВВС (с два изтребителя "Юрофайтер") съвместно охраняват въздушното ни пространство.