Съвместни задачи по охрана на въздушното пространство ще изпълняват български и испански изтребители, съобщиха от Министерството на отбраната.

Решението на Министерския съвет е от 24 януари 2022 г. С него се разрешана съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Испания. 

Испания изпраща военни кораби в Черно море и може би изтребители в България

Испания изпраща военни кораби в Черно море и може би изтребители в България

На фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна

При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS/).

За съвместното изпълнение на задачите Военновъздушните сили на Кралство Испания ще предислоцират в нашата страна 130 военнослужещи и 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 март 2022 г. Първите испански изтребители се очаква да кацнат в авиобаза Граф Игнатиево до края на седмицата.

Испания успокоява: Военните ни сили в Източна Европа не са за нападение, а за възпиране

Испания успокоява: Военните ни сили в Източна Европа не са за нападение, а за възпиране

От години страната е разположила бойни самолети в балтийските държави

Испанските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. 

Участието на личен състав и техника от българските Военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказват способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса, уверяват от МО.

Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. До тази година българските Военновъздушни сили са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ и през 2017 г. - със сили и средства от ВВС на Република Италия

От 2012 г. до сега българските ВВС са изпълнили и значителен брой презгранични операции съвместно с ВВС на Румъния. 

Стефан Янев и Дерек Шолей обсъдиха ролята на НАТО в усложнената среда за сигурност

Стефан Янев и Дерек Шолей обсъдиха ролята на НАТО в усложнената среда за сигурност

Шолин е част от американската делегация...