Испания изпрати военни кораби, за да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна. Правителството в Мадрид обмисля и изпращането на изтребители в България, стана ясно от изказване на министъра на отбраната на страната Маргарита Роблес, цитирано от Ройтерс.

Един миночистач вече е на път, а една фрегата ще отплава до три или четири дни, каза Роблес пред репортери.

"Русия не може да казва на никоя страна какво да прави, така че НАТО ще защитава и ще отстоява суверенитета на всяка страна, която може или иска да се присъедини към Алианса", коментира още тя, като добави, че все пак Испания предпочита "изключително дипломатически отговор" за разрешаване на конфликта.

Испанският принос към военното разполагане на НАТО в Източна Европа идва, след като външният министър Хосе Мануел Албарес и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъдиха координиран отговор на заплахата за Украйна от страна на Русия на среща във Вашингтон във вторник.

Русия е струпала десетки хиляди войници по границите си с Украйна и западните държави се опасяват, че Москва планира нова инвазия срещу страната.

Гутериш не смята, че Русия ще атакува Украйна

Гутериш не смята, че Русия ще атакува Украйна

Генералният секретар на ООН призова за дипломатическо разрешаване на конфликта