Усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница, ролята на НАТО в този контекст са сред основните теми, които са обсъдени на днешната среща между министъра на отбраната Стефан Янев и съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей. Дискутирани са и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението, съобщиха от Министерството на отбраната.

Акцент беше поставен върху стратегическото партньорство между двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия. Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер атаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита.

Стефан Янев: Променя се балансът на силите в Черно море

Стефан Янев: Променя се балансът на силите в Черно море

Днес вече отчете последиците за България от напрежението около Украйна

Срещата беше проведена в рамките на посещението на американска делегация у нас, включваща представители на Държавния департамент и на Департамента по отбрана.

При разговорите бяха обсъдени развитието на двустранните военни отношения и продължаването на стратегическия диалог, възможностите за сътрудничество между България и САЩ в сферата на отбранителната индустрия и проектите за модернизация на въоръжените ни сили.

"За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности", заяви министър Янев по време на срещата. Той постави акцент върху необходимостта от реализиране на проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията ни за изграждане на тежка механизирана бригада - по думите му това е приоритет за Българската армия и стремежът е да се осъществи във възможно най-кратки срокове.

Модернизацията на армията ни изостава от темпото на съседите, притеснен Ефтимов

Модернизацията на армията ни изостава от темпото на съседите, притеснен Ефтимов

"В течение на годините ще бъдем неадекватни на това, което се развива в региона"