Комуникирано е вече в НАТО като мярка за усилване на Източния фланг разполагането на бойни групи на територията, които да бъдат на базата на български подразделения, с български командир и с участието на други членки на НАТО. Това обясни министърът на отбраната Стефан Янев пред журналисти в Брюксел.

България е част от НАТО и всичко, което правим е в съзнателното съгласие със съюзниците в Алианса. Освен фокус на българските усилия е повишаване на капацитета, готовността и оперативната съвестност на въоръжените сили, подчерта бившият служебен премиер.

"Става въпрос за тренировка, нищо особено и нищо притеснително... Хъб за учение и тренировка", така определи Янев разполагането на българската бойна група на източния фланг на НАТО

Стефан Янев пред НАТО: България увеличава разходите за отбрана

Стефан Янев пред НАТО: България увеличава разходите за отбрана

Изграждаме българска батальона група

Стефан Янев обясни какво представлява българската батальонна бойна група: събиране на подразделение от сухопътните войски в една обща група за съвестна тренировка на българска територия, няма готовност да бъде изнасяне извън територията на страната, както и тренира само по отбранителна тематика. В групата ще влизат от 700 до 1000 души, като от 70 до 80% от тях ще са от български поделения.

Американски контингент от 100-150 военнослужещи с до 15 бойни бронирани машини ще се присъединят от САЩ на ротационен принцип. Разполагането на американските войски ще е с цел тренировка за повишаване на готовността, оперативната съвместимост и повишаване на капацитета на българската армия. Вероятно ще бъде от рота Striker.

Целта е повишаване на готовността и оперативната съвместимост на въоръжените сили

На българска територия ще се разполагат български войски, заяви Стефан Янев

На българска територия ще се разполагат български войски, заяви Стефан Янев

По думите му разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас не се налага

Предстои уточняване на детайлите, все още няма яснота точно как ще изглежда българската бойна група. Нейното създаване се координира с НАТО от гледна точка на факта, че подготовката ще е на база учение. Уточнява се кои държави ще участват и с какво, срокът е това да стане до юли 2022 г.

По отношение на конфликта НАТО-Русия, Янев коментира, че няма страна, която да не спомене, че разчита на деескалация на конфликта и разрешаването му чрез дипломатически отношения. Признаците за деескалация, които се демонстрират, не се потвърждават, но да се надяваме, че ще стигнем до деескалация, каза още Стефан Янев.

По отношение на последния КСНС, завършил с добри пожелания за модернизация на армията ни, Стефан Янев коментира, че капацитетът на българската армия е такъв, какъвто го е направила българската държава, инвестирайки толкова, колкото е решила. В крайна сметка капацитетът на българската армия се крепи на сърцати мъже и жени в униформа, които знаят своята мисия и отговорност към обществото, коментира Янев.

Той увери, че когато се констатират редица дефицити в армията, той ще се намери начин да бъдат компенсиран. Приоритет пред Янев остава модернизацията на сухопътния елемент, като до края на годината да започне работата в тази посока. 

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Тренировката, подготовката и провеждането на ученията трябва да станат с въоръжения на други страни

В същото време от министерството на отбраната информираха, че се провежда поредна ротация на американски военнослужещи за съвместна подготовка "Joint Training" на учебен полигон "Ново село", планирана през 2021 г. Тя започна в началото на 2022 г. и ще приключи до 30 юни 2022 г. Предстои поредното предислоциране на 100 до 150 американски военнослужещи от Германия с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, както и с до 15 бойни машини на пехотата.

В съвместната подготовка участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. От ведомството уверяват, че съвместните учения и тренировки обикновено са краткосрочни. Целта им е да се гарантира нашата готовност и оперативна съвместимост като съюзници в НАТО.

Поредната ротация на американски военнослужещи в България е част от двустранното сътрудничество и обучение в областта на отбраната съгласно условията на сключеното през 2006 г. между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат и са значима част от процеса на постоянно адаптиране на Алианса към променената среда на сигурност и израз на приноса ни към колективната отбрана.