България не желае да бъде консуматор на сигурност, а трябва да бъде равноправен член на НАТО. Страната трябва да потърси най-добрата опция на редица съвети. Крайно време е НАТО да дойде и да ни пази. Това заяви военният министър Стефан Янев по време на извънредното заседание на парламента, посветено на международния конфликт НАТО-Русия.

Той изтъкна, че трябва да кажем - "да, съгласни сме да направим бойна група, но тя ще бъде българска. България е рамковата държава и тя трябва да е държавата домакин." От чисто военна гледна точка това означава, че батальонът, който страната посочи, трябва да увеличи темпа на обучение и на подготовка на учение за различни видове сценарий. Не се предвижда ескалация или планове за контингента да отиде извън територията на България. Въоръжените сили въпреки реформите и многото розови оценки какво се е случило и какви пари за изразходвани - нашият анализ и оценката, който се дава на въоръжените сили са, че дефицитите са отражение на несистемен подход през годините, посочи военният министър.

"Тренировката, подготовката и провеждането на ученията трябва да станат с въоръжения на други страни, с които да се използва механизмът на предаване на опит, възможност за ползване на процедури и практики, които не могат да бъдат тренирани у нас.

Българското МО за искането от Русия: България е суверенна държава

Българското МО за искането от Русия: България е суверенна държава

Ако Русия се притеснята за своята

Иначе България разчита на дипломатическите усилия за предотвратяване на кризата около границата на Украйна, подчерта военният министър.

През тези години в резултат от промени в законодателството и в частност на процедурите, които не помагат за този тип финансиране, системата на отбрана не е достатъчно ефективна и не постига начина за изграждане на новите способности, изтъкна Стефан Янев.

Янев призова депутатите да търсят как да усъвършенстват законодателната база и административните процедури, за да се прекъсне цикълът да не се харчи военният бюджет нефокусирано. България се нуждае от модерни сили, които да представляват онзи елемент от държавната мощ, който да постави България на картата и на международната сцена, настоя Стефан Янев.

По думите му говори се за мерки, които страната ни като член на НАТО е в състояние и иска да вземе, по отношение най-напред да се направят всички дипломатически усилия да се предотврати възможен конфликт.

Взети са решения за укрепване на източния фланг на НАТО, като са развити две инициативи - засилено предно присъствие и за адаптирано предно присъствие. В резултат на последното развитие на кризата след решенията на НАТО военният комитет е поставил задача да търсят възможности за нови военни опции, обясни Стефан Янев.

В момента се обсъждат мерки - засилено предно присъствие, мерки да бъдат приложени в България, Румъния, Словакия и Унгария, уточни бившият служебен премиер. Част от мерките предвиждат и възможността за разполагане на сухопътен елемент или бойна група, в която, според терминологията на НАТО, три вида държави, могат да участват в такава група - рамкова държава, държава домакин и държави, които дават своя принос, поясни Стефан Янев.

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Българската позиция трябва да бъде преди всичко в защита на българския национален интерес

Преди военния министър Стефан Янев пред депутатите в зала застанаха премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска, които също говориха за принципната позиция на властта в контекста на искането от страна на Руската федерация от миналата седмица НАТО да се изтегли от България и Румъния. 

По-рано през деня правителството дискутира по доклад от военния министър Стефан Янев. Вчера се проведе и Съвет по сигурност към Министерски съвет за ескалацията на напрежението в Източна Европа

Преди два дни НАТО обяви и пълна побилизация в Източна Европа заради Украйна.

ГЕРБ не всява паника, но наблюдава тежки парадокси във властта

ГЕРБ не всява паника, но наблюдава тежки парадокси във властта

Говорят за НАТО като отделена структура. Възприемат съюзническите усилия като чуждо присъствие, критикува Митов.

Още миналата седмица опозицията атакува правителството на Кирил Петков по въпроса, като само в рамките на един ден - петъчният - премиерът два пъти докладва пред народните представители и изказа позицията си. Именно при второто си изказване Петков заяви, че при ескалация на конфликта в Украйна има риск за газовите доставки за страната.