НАТО привежда сили в готовност и изпраща допълнителни бойни кораби и самолети в Източна Европа, съобщава "Асошиейтед прес".

Целта е да се засили отбраната на съюзниците поради напрежението около Украйна.

"Приветствам това, че съюзниците спомагат с допълнителни сили на НАТО. Алиансът ще продължи да взима всички необходими мерки, за да отбранява и защитава всички съюзници, включително подсилвайки източната част на съюза", заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително със засилване на съвместната отбрана, изтъква той.

В последните дни част от съюзниците съобщиха за предприети или предстоящи действия.

Дания заплаши Русия с "невиждани досега" санкции при нахлуване в Украйна

Дания заплаши Русия с "невиждани досега" санкции при нахлуване в Украйна

"Путин трябва да знае, че цената на провокациите ще бъде много, много висока"

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България.

Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.

Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране.

Испания изпраща военни кораби в Черно море и може би изтребители в България

Испания изпраща военни кораби в Черно море и може би изтребители в България

На фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Като част от предложенията за сигурността, които обсъжда със Запада