Нидерландия изпраща изтребители на България, съобщи БГНЕС.

Става въпрос за два изтребителя F-35 от 5-то поколение, които ще пристигнат през април и май.

За момента не е ясно в коя българска авиобаза ще бъдат разположени стелт самолетите.

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Като част от предложенията за сигурността, които обсъжда със Запада

Целта е да се подкрепят дейностите на НАТО за въздушна полиция в Черноморския регион.

"Всички усилия са насочени към деескалация на ситуацията в Украйна чрез диалог и дипломация. В крайна сметка това е в интерес на всички участващи страни. В същото време е важно да сме подготвени за нежелания сценарий, при който преговорите се провалят", заяяи Кайса Олонгрен, министър на отбраната на Нидерландия.

Въоръжените сили на страната планират да разположат два от своите модерни изтребители F-35 и помощен персонал в България в рамките на засилената мисия на НАТО за Air Policing.

Това ще е първият случай, когато подобни невидими за радарите самолети се изпращат за Air Policing в съюзническа държава.  Нидерландия е първият съюзник, който използва изтребители от 5-то поколение в тази мисия в Югоизточна Европа. 

НАТО: Искането на Русия към България и Румъния е неприемливо

НАТО: Искането на Русия към България и Румъния е неприемливо

Исканията на Русия ще разделят членовете на НАТО на първи и втори клас, което ние не можем да приемем

Изтребителите F-16 на Кралските нидерландски военновъздушни сили подпомагат въздушната полиция на НАТО над зоната на Бенелюкс съвместно с белгийските военновъздушни сили от 2017 г. Нидерландия ръководи въздушната полиция на НАТО в Балтийско море.

Над 60 самолета на НАТО в цяла Европа са в непрекъсната бойна готовност по всяко време в т.нар. Air Policing (въздушна полиция). Те са готови да реагират при необявени военни полети, както и да окажат помощ на цивилни самолети, които губят комуникация с ръководителите на полети по някаква причина - от технически проблеми до евентуално отвличане.

НАТО има два центъра за въздушни операции - един в Германия, който покрива Северна Европа, и един в Испания, от който се наблюдават всички полети в Европа.

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

Отдавна сме направили избор да сме член на НАТО

Припомняме, че се стигна до напрежение заради искане на Русия срещу НАТО-вските бази у нас и в Румъния. На това искане бе отговорено очаквано остро.