Гаранциите за сигурност, които Русия настоява да получи от Запада, включват разпоредби, изискващи силите на НАТО да напуснат България и Румъния. Това заяви руското външно министерство в петък, цитирано от Ройтерс.

Москва настоява за правно обвързващи гаранции от страна на НАТО, че блокът ще спре разширяването си и ще се върне към границите си от 1997 г.

ГЕРБ искат Петков и Янев да обяснят исканията на Русия

ГЕРБ искат Петков и Янев да обяснят исканията на Русия

Да бъдат обсъдени заплахите за националната ни сигурност

В отговор на въпрос какво би означавало това за България и Румъния, които се присъединиха към НАТО след 1997 г., министерството посочи, че Русия иска всички чуждестранни войски, оръжия и друга военна техника да бъдат изтеглени от тези страни.

Най-високопоставените дипломати на Русия и Съединените щати ще се срещнат днес в Швейцария, за да обсъдят нарастващото напрежение около Украйна. През последната седмица се проведоха множество срещи между официални лица от двете страни, които не доведоха до пробив във връзка с конфликта.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Женева за разговори с руския си колега Сергей Лавров след обиколка из Европа, която целеше да осигури подкрепа за американските намерения за тежки санкции срещу Русия, ако тя атакува Украйна, каквито опасения има.

Блинкън не очаква пробив в преговорите със Сергей Лавров

Блинкън не очаква пробив в преговорите със Сергей Лавров

САЩ предупредиха Русия за Украйна