Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън не очаква пробив от преговорите с руския външен министър Сергей Лавров в Женева, но се надява да чуе до какво е стигнала Москва след консултациите със САЩ и НАТО. Това заяви ръководителят на американската дипломация в четвъртък в интервю за германския телевизионен канал ZDF, чийто текст беше разпространен от пресслужбата на Държавния департамент.

"Не очаквам никакъв пробив", каза той, когато го попитаха как вижда най-добрия изход за предстоящите преговори.

Съветник на Байдън информирал Букурещката девятка за срещата с Лавров

Съветник на Байдън информирал Букурещката девятка за срещата с Лавров

Инициатива на Белия дом

Блинкън припомни, че САЩ и Русия проведоха консултации по въпросите на сигурността в Женева на 10 януари, на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари - заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.

"Всички имахме възможност да разсъждаваме върху това, което всеки от нас чу. Мисля, че руската делегация имаше възможност да се консултира с президента [на Руската федерация Владимир] Путин. Всички имахме възможност да се консултираме помежду си, както и с всички наши съюзници и партньори", каза Блинкън.

"И това е важен момент според мен: да разберем на какъв етап сме с външния министър Лавров, да видим какви изводи е направила Русия от тези дипломатически контакти", добави той. Държавният секретар отбеляза, че американската делегация от своя страна очаква да предаде на руската страна общата позиция на Съединените щати и техните европейски съюзници и партньори.

Според него САЩ очакват с нетърпение срещата в Женева, "за да разберат дали наистина е възможно да продължим да следваме пътя на дипломацията за разрешаване на тази криза". "Това е въпросът. И мисля, че утре ще знаем повече. Поне се надявам, че утре ще разберем повече за това дали Русия наистина е ангажирана да се опитва да разреши тези различия дипломатично чрез диалог или не. И в двата случая сме готови и ние сме обединени", добави Блинкън.

Лавров убеден в стремежа на САЩ да създадат военни плацдарми около Русия

Лавров убеден в стремежа на САЩ да създадат военни плацдарми около Русия

САЩ и съюзниците им искали да си осигурят господство в Европа

Блинкън каза, че ако "поне един" руски военен пресече украинската граница, това ще означава атака срещу Украйна.

Държавният секретар на САЩ също така твърди, че американската страна е заинтересована да се ангажира с Русия, включително по въпроси, свързани с климата, пандемията и технологиите, но Москва е отхвърлила инициативи за установяване на по-положителни отношения.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с американския си колега Антъни Блинкън в Женева на 21 януари. Както се очаква, страните ще обсъдят по-нататъшни стъпки във връзка с представените от Москва предложения за гаранции за сигурност.