Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров проведоха разговор по-рано през деня по въпроси като ситуацията в Украйна и неотдавнашната среща на Русия с НАТО, заяви говорителят на бившия Нед Прайс, съобщава ТАСС.

"Секретарят подчерта важността на продължаването на дипломатическия път за деескалация на напрежението около дълбоко тревожното натрупване на руска армия в и близо до Украйна. Секретарят повтори непоклатимия ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна и подчерта, че всяко обсъждане на европейската сигурност трябва да включва съюзниците от НАТО и европейските партньори, включително Украйна", се казва в изявление на Прайс.

Лавров призова Блинкън да не повтаря спекулации за "предполагаема предстояща руска агресия" в Украйна, а да принуди Киев да изпълни Минските споразумения.

"В контекста на ситуацията в югоизточната част на Украйна министърът призова държавния секретар да не повтаря спекулациите за предполагаема предстояща "руска агресия", а да принуди властите в Киев да изпълнят изцяло споразуменията от Минск", се казва в изявление на руското външно министерство след телефонния разговор.

Освен това Лавров потвърди императива Вашингтон да даде конкретни отговори "на хартия" на предложенията на Русия за гаранции за сигурност възможно най-скоро.

"Сергей Лавров за пореден път изтъкна основните моменти в проектите на двустранния договор със САЩ и споразумението с НАТО, които внесохме по-рано, които определят правните гаранции за осигуряване на сигурността на Русия в рамките на принципа на неделимостта, на сигурността, одобрена от всички евроатлантически страни. От наша страна отново бе потвърден императивът, че Вашингтон незабавно да предостави "на хартия" конкретни коментари по посочените документи", се казва в изявление на външното министерство.

Руският външен министър и държавният секретар на САЩ обсъдиха възможността за продължаване на контактите в близко бъдеще. Телефонният разговор се проведе във вторник по инициатива на американската страна. Мария Захарова потвърди, че Лавров и Блинкън могат да се срещнат скоро в Европа.

Песков: НАТО е заплаха за Русия

Песков: НАТО е заплаха за Русия

Москва счита за конфронтиране разширяването на Алианса