НАТО за нас е инструмент за конфронтация, а не за мир и стабилност, алиансът се приближава до руските граници. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю за CNN, излъчено в неделя, което ТАСС цитира.

"НАТО не е гълъб на мира и стабилността. НАТО е инструмент за конфронтация. Този инструмент за конфронтация започна да се приближава все повече и повече до нашите граници с всяка година", каза Песков.

НАТО даде гаранции в началото на 90-те години за неразширяване на изток, въпреки че нямаше правно обвързващ документ за това, каза говорителят на президента.

Руският посланик в САЩ: Разгръщането на НАТО е сред основните заплахи за Русия

Руският посланик в САЩ: Разгръщането на НАТО е сред основните заплахи за Русия

Антонов: Военно развитие в Балтика и Черно море е неприемливо, всичко има своите граници, на ръба на пропаст сме

Припомняме, че по-рано днес подобно изявление даде руският посланик в САЩ Анатолий Антонов пред Newsweek.

Разгръщането на НАТО на изток е една от основните заплахи за националната сигурност на Русия, тъй като времето за полет до градовете от европейската част на страната намалява. Това заяви Антонов.

"Искаме Съединените щати и техните съюзници да разберат, че принципът на равна и неделима сигурност, залегнал в Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. и Истанбулската харта от 1999 г., трябва да бъде възстановен. Той не трябва да се прилага само за страните от НАТО".

Ситуацията в Украйна не бе в дневния ред на руско-американските преговори в Женева на 10 януари, тя бе спомената като второстепенна тема на заседанието на Съвета Русия-НАТО в Брюксел на 12 януари, каза посланикът.

Усилията на НАТО, насочени към военното развитие на бившите съветски републики, са неприемливи за Москва, каза Антонов. "Усилията на НАТО, насочени към военното развитие на бившите съветски републики, са неприемливи за нас. Това е изпълнено с разполагането на ракетни системи и други дестабилизиращи оръжейни системи, които пряко заплашват страната ни. В резултат на това рисковете от ескалация и преки военни сблъсъци в региона и извън него ще се увеличат многократно. Всичко има своите граници. Всъщност ние сме на ръба на пропаст", каза руският дипломат.

САЩ и НАТО са готови на нова среща, но Русия да спре агресията

САЩ и НАТО са готови на нова среща, но Русия да спре агресията

Русия отрича да готви претекст и е против войната, и за дипломатическо решение