Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който обсъди по-нататъшни стъпки в сътрудничество с Русия след заседанието на Съвета Русия-НАТО, проведено на 12 януари. Както заявиха в петък в Държавния департамент, САЩ и НАТО са готови за нова среща с Русия, съобщава ТАСС.

"Секретарят Антъни Блинкън разговаря днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да обсъдят следващите стъпки след срещата на Съвета НАТО-Русия на 12 януари. Съединените щати и НАТО са готови да се срещнат отново с Русия и са решени да продължат дипломатическия ангажимент и реципрочен диалог", се казва в писменото изявление на говорителят на външното министерство на САЩ Нед Прайс.

"Съединените щати и техните съюзници от НАТО са обединени в стремежа си към дипломатически път и призовават Русия да предприеме незабавни действия за деескалиране на продължаващата си агресия срещу Украйна", се казва в документа.

Пентагонът потвърди: Без да навлизаме в подробности, Русия активно работи за претекст

Пентагонът потвърди: Без да навлизаме в подробности, Русия активно работи за претекст

Белият дом: Руски агенти сеят разделение в държавни и социални медии с истории за влошаване на живота

Обвиненията, че Русия готви някакъв претекст за нахлуването в Украйна, чути в САЩ, са необосновани, те са потвърждение за продължаващия информационен натиск върху Москва. Това се казва в изявление на руското посолство във Вашингтон.

"Взехме под внимание изявленията, направени от прессекретарите на Белия дом и Пентагона по време на брифинги на 14 януари относно предполагаемата подготовка от Русия на претекст за нахлуване в Украйна", казаха дипломатите. "Представители на администрацията вече подробно описват сценариите на подобни провокации, посочвайки датите на евентуалното начало на "операциите". Както обикновено, няма доказателства".

"Такава формулировка на въпроса потвърждава продължаващия информационен натиск върху страната ни. Нещо повече, повтаря се същият сценарий: хвърля се сензация, която след това, многократно повторена от пресата, се превръща в главната информационна пауза", казват от руското посолството. 

"От своя страна бихме искали да предупредим колегите за подобни авантюри. Заявяваме още веднъж: обвиненията срещу нас, които не спират в САЩ (както на официално ниво, така и в медиите), са неоснователни и не могат да имат никакви потвърждение", каза руската дипломатическа мисия.

Дипломатите отбелязаха, че Русия е против войната и за "дипломатическо решение на всички международни проблеми". "Настоятелно призоваваме Съединените щати да работят по същество, за да гарантират гаранции за сигурност въз основа на проектодоговорите, предложени от руската страна", добавиха те.

Генералният секретар на ООН призова Русия и САЩ да избягват ескалация

Генералният секретар на ООН призова Русия и САЩ да избягват ескалация

Световната общност е обезпокоена, би било "катастрофа за Европа и целия свят"