Насрочените за петък разговори между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров станаха една от темите на телефонния разговор между съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан и колегите му от страните от Букурещката девятка, разкри АП.

"Съливан информира колегите си за дипломатическите усилия във връзка с дестабилизиращото натрупване от Русия на военни сили по границите с Украйна, включително и за предстоящата среща на Блинкен с руския външен министър Лавров, а също така приветства продължаващата координация с деветте държави от Букурещката девятка в усилията на НАТО за възпиране и отбрана". Това се казва в прессъобщение на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Също така участниците в разговорите подчертаха значението на трансатлантическото единство и ангажираността към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително чрез предоставянето на отбранителна помощ за нея.

"Букурещката деветка" включва Румъния, България, Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Естония, Латвия и Литва.

Блинкън призовава Лавров Русия да не трупа армия в и до Украйна

Блинкън призовава Лавров Русия да не трупа армия в и до Украйна

Лавров призова Блинкън да не повтаря спекулации за предстояща агресия на Русия

Както каза по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, ръководителите на външните министерства на Руската федерация и САЩ ще се срещнат в Женева в петък и ще обсъдят руските предложения за гаранции за сигурност. Според Захарова Москва очаква "писмения отговор на Вашингтон с коментари" на проектодокумента - договор между Русия и САЩ за гаранции за сигурността и споразумение за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и НАТО. Москва обяви предложенията си на 15 декември миналата 2021 година.

Междувременно Блинкен каза, че предстоящата му среща с Лавров в Женева е "дипломатическо усилие за облекчаване на напрежението около непредизвиканото струпване на руска армия близо до границите на Украйна".

Лавров убеден в стремежа на САЩ да създадат военни плацдарми около Русия

Лавров убеден в стремежа на САЩ да създадат военни плацдарми около Русия

САЩ и съюзниците им искали да си осигурят господство в Европа

Държавният секретар на САЩ също така планира да представи на ръководителя на руското външно министерство общата позиция на САЩ и Европа за деескалация на ситуацията около Украйна.