Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова западните нации в сряда да останат единни в лицето на това, което той нарече "безмилостна" руска агресия срещу Украйна и увери лидера на Украйна в тяхната подкрепа, като същевременно призова украинците да бъдат силни, съобщава АП. 

Блинкън каза на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещение в Киев, че САЩ и техните съюзници са твърди в подкрепата за страната му и нейните демократични стремежи на фона на нарастващите страхове от потенциално неизбежна руска инвазия.

Блинкън каза, че Русия има планове да засили военното си присъствие от около 100 000 войници по украинската граница и предположи, че скоро броят им може да се удвои. Блинкън каза също, че няма да представи официален писмен отговор на исканията на Русия, когато се срещне в петък с руския външен министър.

Блинкън призовава Лавров Русия да не трупа армия в и до Украйна

Блинкън призовава Лавров Русия да не трупа армия в и до Украйна

Лавров призова Блинкън да не повтаря спекулации за предстояща агресия на Русия

"Украинският народ избра демократичен и европейски път през 1991 г. Те поеха на Майдана, за да защитят този избор през 2013 г. и за съжаление сте изправени пред безмилостна агресия от Москва", каза Блинкън, имайки предвид пътят на Украйна след разпадането на Съветски съюз.

"Нашата сила зависи от запазването на нашето единство и това включва единството в Украйна", каза той на Зеленски. "Мисля, че една от дългогодишните цели на Москва е да се опита да посее разделения между и вътре в нашите страни и просто не можем и няма да им позволим да направят това".

Администрацията на Байдън заяви по-рано, че предоставя допълнителни 200 милиона долара отбранителна военна помощ на Украйна, за да помогне за защитата на нейния суверенитет и териториална цялост. Зеленски благодари на Блинкън за помощта, както за посещението му и уверенията в подкрепа.

"Тази военна подкрепа говори не само за нашите стратегически планове за присъединяване на Украйна към алианса, но и по-важното за нивото на нашите военни, нашите военни доставки", каза той, имайки предвид желанието на Киев да се присъедини към НАТО.

"Ако искаме драматично бързи стъпки в модернизирането на армията, имаме нужда от помощ, особено в тези трудни времена", каза Зеленски. "Вашето посещение е много важно. Това още веднъж подчертава вашата мощна подкрепа за нашата независимост и суверенитет."

САЩ отпуснаха 200 млн. долара военна помощ на Украйна

САЩ отпуснаха 200 млн. долара военна помощ на Украйна

На фона на потенциалната опасност от руска атака