Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в сряда, че предоставя допълнителна военна помощ на Украйна в размер на 200 млн. долара на фона на нарастващите опасения от руска инвазия. Това съобщи Асошиейтед Прес.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че помощта е била одобрена в края на декември като част от американските усилия да се помогне на Украйна да се защити. До сряда обаче администрацията отказваше да коментира сумата. Служителят не беше упълномощен да обсъжда въпроса публично и говори при условие за анонимност, уточняват от АП.

"Ангажирани сме със суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще продължим да й оказваме необходимата подкрепа", коментира служителят. Той не даде подробности за съдържанието на пакета от помощи.

Съобщението бе направено в момент, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън замина на набързо организирано посещение в Киев. Белият дом пък заяви във вторник, че Русия може във всеки един момент да започне нападение в Украйна.

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

Всеки сценарий е възможен…

В коментарите си пред служителите на американското посолство в Киев Блинкън стига по-далеч, като каза, че руският президент Владимир Путин планира значително да засили военното присъствие на Москва в близост до границата с Украйна, което в момента наброява около 100 000 военнослужещи.

"Знаем, че има планове за още по-голямо увеличаване на тези сили в много кратки срокове и това дава на президента Путин възможност, също в много кратки срокове, да предприеме по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна", посочи Блинкън.

След срещите си с президента на Украйна Володимир Зеленски и други високопоставени украински служители и кратко пътуване до Берлин за разговори с германски и други европейски съюзници в четвъртък, Блинкън ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Женева в петък. Целта на тази среща е да се провери готовността на Русия да разреши кризата по дипломатически път.

Външните министри на САЩ и Русия ще се срещнат на 21 януари

Външните министри на САЩ и Русия ще се срещнат на 21 януари

В Женева те ще обсъдят напрежението около Украйна