Министрите на външните работи на САЩ и Русия ще проведат разговори в Женева в петък, което според американската страна подсказва, че "може би дипломацията не е мъртва" в усилията за отблъскване на потенциална руска атака срещу Украйна. Това предаде "Гардиън".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще лети до Киев в сряда и до Берлин в четвъртък, за да се консултира с украинското правителство и европейските съюзници преди срещата с руския външен министър Сергей Лавров. НАТО също предложи на Русия нов кръг от преговори по темата "Украйна".

"Фактът, че външните министри Блинкън и Лавров се съгласиха да се срещнат в петък в Женева, предполага, че дипломацията може би не е мъртва. Със сигурност ще знаем много повече след тази среща", заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

В края на миналата седмица, след три кръга на разговори в Европа, които не доведоха до никакъв напредък, високопоставен руски служител изказа предположение, че дипломацията може да се окаже в задънена улица. Оттогава насам напрежението продължава да нараства, като руски войски и тежки оръжия се придвижват на запад от Далечния изток към Беларус.

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

Всеки сценарий е възможен…

"Сега сме на етап, в който Русия по всяко време може да започне нападение срещу Украйна", заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки.

НАТО не е било уведомено за руските военни учения в Беларус, заяви американски служител, като отбеляза, че войските са били в "численост, надхвърляща тази, която бихме очаквали от нормално учение".