Русия може да използва съвместните военни учения с Беларус, които вече започнаха на беларуска територия, за да нахлуе в Украйна, съобщи VoA с позоваване на Държавния департамент на САЩ. Ученията продължават до края на февруари.

По думите на високопоставен служител, ученията ще предоставят на Москва допълнителни ресурси, възможности и средства за атака срещу Украйна.

"Владимир Путин е опортюнист и самият той създава такива възможности", коментира представителят на Държавния департамент. Той подчертава, че броят на руските военни, които вече са разположени в Беларус за маневрите, надхвърля обичайния за такива дейности.

Той може да предвещава постоянно руско военно присъствие - както на конвенционални, така и на ядрени сили.

Отново Беларус плаши НАТО с ядрено оръжие

Отново Беларус плаши НАТО с ядрено оръжие

Контрамерки на Минск срещу действия на Алианса

Прави впечатление и времето на провеждане на маневрите - то дава основания да се предполага, че Русия може да се стреми под формата на учения да разположи в Беларус войски за потенциална атака срещу Украйна, пояснява събеседникът.

Междувременно пресаташето на Белия дом Джен Псаки предупреди, че има непосредствена заплаха за Украйна и определи ситуацията като извънредно опасна. "На сегашния етап Русия може във всеки момент да нападне Украйна", посочи тя.

По думите й, американската администрация смята за възможни всички сценарии.

Според източник от Държавния департамент, в момента Лукашенко и приближените до него вземат решение, което може да се отрази на суверенитета на Беларус като цяло. САЩ вече нямат съмнения, че режимът на Лукашенко все повече дестабилизира ситуацията в региона.

Разполагайки свои сили в Беларус, Москва значително приближава войските си до Киев - разстоянието от беларуската граница до столицата на Украйна е малко повече от 90 километра. Ако руските военни разположат в Беларус ракетни системи за залпов с голям обсег, те ще могат да поразяват цели близо до Киев, дори без да са на украинска територия, смята Роб Лий, военен анализатор от Института за външнополитически изследвания на САЩ. Той допълва, че Москва може да разположи и системи за радиоелектронен саботаж, за да се опита да наруши радарните и спътниковите връзки, използвани от украинските военни.

Белият дом предупреди Русия да избере дипломацията

Белият дом предупреди Русия да избере дипломацията

Ако не избере дипломатически път "всяка опция е на масата"