Напредъкът на изпълнението на пакета от интеграционни документи в рамките на Съюза и задълбочаването на индустриалното сътрудничество бяха обсъдени в сряда по време на телефонен разговор от премиерите на Беларус и Русия Роман Головченко и Михаил Мишустин. Това съобщиха от пресслужбата на беларуското правителство, цитирани от ТАСС.

Русия: Западът е виновен за мигрантите, не Беларус

Русия: Западът е виновен за мигрантите, не Беларус

Действията на Съединените щати и техните партньи през последните десетилетия доведоха до редица регионални конфликти

"Роман Головченко и Михаил Мишустин отбелязаха по време на разговора, че търговският оборот между двете страни през януари-октомври 2021 г. се е увеличил с почти 36% спрямо същия период на миналата година.

Правителствените ръководители обсъдиха и широк кръг от актуални въпроси на двустранното сътрудничество между Беларус и Русия, сред които напредъкът в прилагането на пакета от интеграционни документи, приет на 4 ноември тази година", отбеляза Беларуският Министерски съвет.

От пресслужбата съобщиха също, че страните са обсъдили обещаващи мерки "за задълбочаване на индустриалното сътрудничество и заместването на вноса, както и графика на предстоящите срещи и контакти".

Премиерите подчертаха, че съществуващият конструктивен характер на двустранното сътрудничество само ще се засили в бъдеще", отбеляза правителството на Беларус.

Русия изпрати стратегически бомбардировачи в Беларус, брани я от ЕС

Русия изпрати стратегически бомбардировачи в Беларус, брани я от ЕС

Изтребители Су-30СМ от двете страни също са били част от патрулите

Припомняме, че днес стана ясно, че руски и беларуски изтребители са извършили съвместен граничен патрул. 

Ведомството не е споменало точно кои райони е обхванал полетът. Русия и Беларус, които имат официален съюз, граничат с няколко държави от Европейския съюз, включително Полша, а също така споделят граница с Украйна, която предупреждава, че Русия може да планира да нахлуе на нейна територия, след като струпа десетки хиляди войници близо до границата.

Москва отрича да има подобни планове, но твърди, че стремежите на Украйна да се присъедини към НАТО били заплаха за националната сигурност на Русия.