НАТО определи като неприемливо искането на Русия за изтегляне на войските на алианса от България и Румъния.  Това заяви в петък говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

"Исканията на Русия ще разделят членовете на НАТО на първи и втори клас, което ние не можем да приемем", каза Лунджеску, цитирана от АФП.

Припомняме, че България вече реагира на изявлението на Москва. 

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

Отдавна сме направили избор да сме член на НАТО

Националните територии на страните-членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО.

С цитат и позоваване от Българското външно министерство излязоха с позиция по повод днешната тема за ултиматума на Русия към НАТО да изтегли войските си от България и Румъния.

В позицията, публикувана на фейсбук профила на Външно министерство, се обяснява, че позицията им е в рамките на Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали.

Днес по темата се изказаха министър-председателяи Кирил Петков, който защити правото на суверенен избор на нашата страна и държавният глава Румен Радев.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в петък отхвърли "анахроничното" искане на Русия атлантическият алианс да се оттегли от Румъния и България. Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Динку коментира, че военното присъствие на САЩ и Франция в Румъния, е "добра новина".

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО е неприемливо

Динку обясни, че военното присъствие на НАТО в Румъния има преди всичко значение на отхвърляне на искания на Русия относно отказ от военно присъствие на Алианса в Централна и Източна Европа.

Това е и силен сигнал, че Алиансът е загрижен за сигурността на всяка страна членка, като и отговор срещу руската пропаганда.

Напрежението идва на фона на информацията, че Испания смята да изпрати военни кораби, за да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна. Това обаче предизвика спорове в самата Испания.