НАТО отхвърля искането на Русия за изтегляне от Румъния и България за да се деескалира кризата в Украйна, това е "анахронизъм" и се връща към "сферите на влияние" от Студената война, съобщават румънски медии и АФП.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в петък отхвърли "анахроничното" искане на Русия атлантическият алианс да се оттегли от Румъния и България, членове от 2007 г. 

"Работа на НАТО е къде и в каква конфигурация да поставим нашите военно присъствие в страните членки. Това не е проблем на Руската федерация... Идеята, че можете да заплашвате независима и суверенна държава, е анахронична и връщане към историята", каза Джоана пред телевизия Digi24 в Румъния.

Румънският президент Клаус Йоханис трябваше в петък да обсъди ситуацията със сигурността на източния фланг на НАТО с премиера Николае Чука. Преговорите се водят на фона на опасенията от нахлуване в Украйна от Русия и след като САЩ и Франция в сряда обявиха разполагането на допълнителни войски на НАТО в Румъния.

Българският премиер Кирил Петков заяви в петък, че България е независима държава, която отдавна избра да влезе в НАТО. 

Всяко решение за разполагане на НАТО вероятно няма да бъде взето най-рано следващия месец, факт, припомнен тази седмица от българския президент Румен Радев, на който се гледа като близък до Москва, уточнява АФП. (б.р. днес следобед президентът Радев обяви, че "страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било").

Но в Румъния президентът Клаус Йоханис туитира в четвъртък, че "горещо приветствам изявлението на президента Еманюел Макрон за готовността на Франция да участва в предното военно присъствие на НАТО в Румъния". "По този начин стратегическото партньорство на Румъния и Франция ще бъде засилено на източния фланг, в Черноморския регион".

За Бруно Тертре от мозъчния тръст на Фондацията за стратегически изследвания в Париж това е "значителна преориентация" от Франция. "След като направи значителна, дългосрочна инвестиция в Балтийско море, Франция иска присъствие в Черноморския регион. И да засили връзките си с дългогодишна приятелска страна, която пренебрегнахме твърде много", добави той.

Джордж Скутару, ръководител на мозъчния тръст за новия стратегически център в Румъния, се съгласи, че би било "много важно", ако Франция поеме водещата роля.

Българското МО за искането от Русия: България е суверенна държава

Българското МО за искането от Русия: България е суверенна държава

Ако Русия се притеснята за своята

Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Динку каза в петък в Западна Тимишоара, че съобщението на САЩ и Франция, което показа желанието им да засилят военното присъствие в Румъния, е "добра новина", тъй като искания от този вид е имало дълго време от някои страни от източния фланг на НАТО.

"Това е добра новина за нас, защото това е искане, което не зависи само от това събитие (кризата на руско-украинската граница), е по-старо, на президента на Румъния, което той изрази на всички срещи и на външния министър. Много държави от източния фланг са изразили това искане да ни укрепят в тази зона. Става дума за съвместни учения, но тук става дума и за съвместни действия със сили от важни страни от НАТО".

Министърът на националната отбрана подчерта, че добавянето на военното присъствие на НАТО в Румъния има преди всичко значение на отхвърляне на някои искания на Руската федерация относно отказ от военно присъствие на Алианса в Централна и Източна Европа, информира "Агерпрес".

"Така страните от НАТО показват, че не се оттеглят, а засилват присъствието си".

Той каза, че тези допълнителни военни сили на НАТО на източния фланг също имат символично значение, защото Русия би се опитала чрез своята пропаганда да покаже, че "има разногласие между НАТО и Европейския съюз, че тези страни не се разбират и че всъщност НАТО не е много добър защитник на ЕС".

Според министър Динку това е и силен сигнал, изпратен до страните от източния фланг, че Алиансът е загрижен за сигурността на всяка страна членка, като това е и "отговор срещу пропагандата, която се опита да акредитира идеята, че НАТО няма оперативния капацитет, ако страните се нуждаят от него".

Динку каза също, че добавянето на военното присъствие на НАТО в района също е отговор на загрижеността на обществото по източния фланг, "показвайки, че сме солидарни и НАТО стои солидарно и всички страни действат, когато е необходимо, в консенсус, за сигурността на всеки член".

САЩ и Русия опитаха да охладят страстите около украинската криза

САЩ и Русия опитаха да охладят страстите около украинската криза

Антъни Блинкън и Сергей Лавров се договориха диалогът да продължи