САЩ и Русия се опитаха да понижат напрежението в петък в разгорещеното противопоставяне за Украйна, въпреки че съществен пробив по отношение на кризата не бе направен. Това предаде Асошиейтед Прес.

"Не очаквахме днес да се случат някакви големи пробиви, но вярвам, че сега сме на по-ясен път към взаимното разбиране на позициите си", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред репортери след срещата с руския си колега Сергей Лавров в Женева.

Според Блинкън Лавров е повторил, че Русия няма намерение да нахлува в Украйна, но САЩ и техните съюзници не са убедени в истинността на твърдението. "Гледаме това, което е видимо за всички, съществени са делата и действията, а не думите", посочи той.

От своя страна Лавров нарече разговорите "конструктивни и полезни" и заяви, че САЩ са се съгласили да предоставят писмени отговори на руските искания относно Украйна и НАТО следващата седмица. Това би могло поне да отложи предстояща агресия с няколко дни. 

"Не мога да кажа дали сме на прав път или не. Ще го разберем, когато получим писмения отговор на САЩ на всички наши предложения за гаранции за сигурност", допълни той.

Лавров каза, че диалогът ще продължи и изрази надежда, че страстите около Украйна ще се охладят. Блинкън също каза, че са постигнали съгласие за важността дипломатическите усилия да продължат.

Москва поиска от НАТО да обещае, че на Украйна никога няма да бъде позволено да се присъедини към Алианса. Също така иска съюзниците да изтеглят войските и военното оборудване от България и Румъния.

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Като част от предложенията за сигурността, които обсъжда със Запада

САЩ и НАТО категорично отхвърлиха тези искания и заявиха, че руският президент Владимир Путин знае, че те не могат да се осъществят. Допълниха, че са отворени за по-малко драматични стъпки. Блинкън подчерта, че САЩ например биха били склонни на среща между Путин и американския държавен глава Джо Байдън, ако тя би била "полезна и продуктивна".

Русия разположи около 100 000 войници в близост с границата с Украйна в последните седмици, което предизвика опасения, че се подготвя инвазия. Страната отрича да има подобни намерения.

Блинкън: Кризата с Украйна е с глобални последици

Блинкън: Кризата с Украйна е с глобални последици

Решаващ момент за Русия и Запада, каквото и да избере Русия, ще срещне обединени съюзници