Ситуацията около Украйна е криза с глобални последици, която изисква вниманието и действията на международната общност, коментира в четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в Берлин, съобщава ТАСС.

"Съединените щати, нашите съюзници и партньори в Европа са много фокусирани върху това, което се случва в Украйна. Това е повече от конфликт между две държави. Това е повече от Русия и НАТО. Това е криза с глобални последици. И това изисква вниманието и действията на международната общност днес".

В същото време Блинкън не очаква, че всички проблеми, свързани със ситуацията с Украйна, ще бъдат разрешени по време на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров в Женева в петък. "Това са сложни проблеми, пред които сме изправени и те няма да бъдат разрешени бързо. Със сигурност не очаквам, че ще ги решим утре в Женева".

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Ако това стане, Русия ще плати скъпо, каза американският президент

САЩ смятат за възможно да постигнат нови споразумения с Русия за контрол на въоръженията и редица други области, но твърдят, че Москва отхвърля предложенията за дипломатическо сътрудничество в духа на реципрочност.

"Русия казва, че настоящата криза засяга нейната национална сигурност: военни учения, оръжия, споразумения за сигурност. Ако това е вярно, тогава можем да постигнем споразумения по мирен път, чрез дипломация. Има стъпки, които САЩ, Русия, европейските страни могат да предприемат, за да увеличат прозрачност, намаляване на рисковете, засилване на контрола върху въоръженията, изграждане на доверие".

Планираната среща с Лавров вероятно ще покаже дали има място за по-нататъшно дипломатическо ангажиране във връзка със ситуацията около Украйна, коментира Блинкън на съвместна пресконференция с колегата си от Германия Аналена Бербок.

"Мисля, че това е добра възможност, тъй като от миналата седмица, когато имаше много интензивни консултации с Русия в рамките на диалога за стратегическа стабилност между Руската федерация и Съединените щати, в Съвета Русия-НАТО и в ОССЕ: "Всички имахме възможността да разсъждаваме върху това, което чухме един от друг. Мисля, че руснаците имаха възможността да се върнат и да се консултират с Путин. Имахме възможност да проведем тесни консултации помежду си."

"И сега мисля, че можем да видим, може би от срещите утре, дали все още има място за по-нататъшен напредък чрез дипломация, което САЩ и Германия са решени да постигнат", добави държавният секретар на САЩ.

Блинкън обърна внимание на факта, че преди това е провеждал консултации с американски съюзници и партньори. "Ето защо на срещата ми с външния министър Лавров утре [петък] ще мога да представя общата гледна точка, общото мислене на Съединените щати и нашите европейски съюзници и партньори, за да намерят възможност да продължат напред чрез дипломация".

Държавният секретар добави, че стабилните и предвидими отношения с Русия са в интерес на Германия и САЩ. "Знаем, че Германия има значителни връзки с Русия и че Германия, подобно на Съединените щати, е ангажирана със стабилни, предвидими отношения с Русия. Това е в наш общ интерес".

Според него Русия и Западът в момента са на решаващ етап. "Независимо кой път избере Русия, тя ще намери обединени САЩ, Германия и съюзници".

Русия упрекна САЩ, че хвърлят димна завеса за провокациите си в Украйна

Русия упрекна САЩ, че хвърлят димна завеса за провокациите си в Украйна

Москва отрича да подготвя нападение в западната си съседка

Съединените щати обсъждат със съюзници и партньори различни варианти за отговор на различни сценарии за действията на Русия в Украйна.

"От дългогодишен опит знаем също, че Русия има много различни средства. Някои от тях не се ограничават до преки военни действия, дестабилизиращи действия, хибридни атаки, паравоенни тактики. И наистина, много от тях сме обсъдили с нашите съюзници и партньори като се имат предвид всички възможни сценарии, които Русия би могла да използва и приложи, за да възобнови по някакъв начин агресията срещу Украйна, да я дестабилизира и да предприеме определени действия".

за всеки от тези сценарии работихме много тясно, за да сме сигурни, че ефективно дефинираме нашия координиран отговор и това е, което правихме и мисля, че го правихме много ефективно".

Той бе помолен да коментира думите на американския президент Джо Байдън, който предположи в сряда, че "незначителната инвазия" на Русия в Украйна може да предизвика по-сдържан отговор от страна на САЩ и техните съюзници, отколкото пълномащабна.

"Ние дадохме да се разбере, че ако руските военни сили пресекат украинската граница и извършат нови актове на агресия срещу Украйна, това ще бъде посрещнато с бърз, твърд, обединен отговор от Съединените щати, нашите съюзници и партньори".

Той добави, че в случай на нахлуване на Русия в Украйна, САЩ, техните съюзници и партньори ще наложат санкции, които "ще се допълват и подсилват, както и ще бъдат тясно координирани".

САЩ готвят нови санкции за Русия - спонсорирала тероризма

САЩ готвят нови санкции за Русия - спонсорирала тероризма

Вашингтон: Въоръжените сили в Донбас, подкрепяни от Москва, са чуждестранна терористична организация