ГЕРБ настоява президентът Румен Радев да свика КСНС във връзка с искането на Министерство на външните работи на Русия да се изтеглят натовските войски от България и Румъния.

В декларация от трибуната на Народното събрание, зам.-председателят на партията Даниел Митов обясни, че преди около месец Руската федерация публикува пакет неприемливи ултимативни искания към НАТО

Най-съществените от тях, които засягат и пряко България, са исканията НАТО да изтегли всичката си техника, персонал и въоръжение до състоянието от 1997 г.

А второто изискване бе НАТО да спре своето по-нататъшно разширяване, практически лишавайки от право на избор суверенни държави като Украйна и Грузия да избират самостоятелно в какви съюзи да членуват, посочи Даниел Митов.

По думите му подобни условия противоречат на всякакви установени норми в съвременните международни отношения.

"Стремежът на Русия очевидно е да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство на Алианса на цяла Източна Европа. Тази Европа, която след падането на Берлинската стена буквално избяга назад", категоричен бе Митов.

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Като част от предложенията за сигурността, които обсъжда със Запада

Министър-председателят Кирил Петков се отзова на призивите за реакция от страна на опозицията в парламента.

По думите му отдавна сме направили избор да сме член на НАТО и да организираме своята отбрана. Вашингтонският договор не предвиждал втора категория членове на Алианса. Петков призова Русия да работи за по-сигурна Европа и за деескалация на напрежението. "България е суверенна държава", заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков.

В подкрепа на позицията и правителството се изказаха от "Демократична България", а "Възраждане" настояха за деескалация на напрежението в региона.