Ние ще сме конструктивен съюзник в НАТО, ще сме конструктивен член на ЕС. Това заяви премиерът Кирил Петков пред депутатите. Ще сме отговорен съюзник с предвидима позиция, увери той от парламентарната трубина в началото на извънредното заседание на Народното събрание, свикано по искане на ГЕРБ по повод напрежението между НАТО и Русия в Източна Европа и по-конкретно в Украйна. Трябва да работим с всички дипломатически средства за деескалация на напрежението, каза още премиерът, като поясни, че приоритетът на страната ни е именно деескалация на напрежението.

Ескалацията е реална, подчерта Петков. Ежечасно се следи ситуацията, стана ясно от думите му. Петков критикува несистемните инвестиции в армията ни. Добрата новина, според него е, че инвестициите в армията вече ще са на ниво.

Ще използваме кризата, за да инвестираме там, където имаме най-големи дефицити, обеща премиерът. Ще говорим с един глас, защото обединението прави силата, подчерта Кирил Петков.

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Тренировката, подготовката и провеждането на ученията трябва да станат с въоръжения на други страни

Външният министър Теодора Ганчовска изтъкна, че от 2014 страната ни и страните от ЕС са притеснени от напрежението по Източния фланг. Дава се превес на дипломатическо намиране на решения, по думите й. Очевидно Русия се опитва да всее разделение сред съюзниците като ги третира по различен начин, обясни Ганчовска. Страната ни е за спазване на международните договорености.

Предстои да видим до колко Русия ще се ангажира с конструктивен диалог, подчерта външният министър.

България последователно отстоява националните си интереси, увери първият ни дипломат като заяви, че страната ни е готова да отговори при застрашаване на сигурността чрез засилване на натовското присъствие. Присъствието на съюзни войски е символ на партньорство, по думите й.

Укрепването на Източния флаг трябвало да се разглежда като укрепване на сигурността. НАТО бил основният гарант за сигурността ни. Ганчовска се обяви за единството на съюзниците. Няма стъпки от руска страна за деескалация на напрежението, даже напротив, каза първият ни дипломат.

Решението на кабинета Петков: Отбранителната ни стратегия ще е на база българската армия

Решението на кабинета Петков: Отбранителната ни стратегия ще е на база българската армия

Решението по напрежението НАТО - Русия в Източна Европа - за деескалация

Изявлението си Кирил Петков и Теодора Ганчовска направиха в рамките на извънредното заседание на Народното събрание, след правителствено решение по доклад от военния министър Стефан Янев. Вчера се проведе и Съвет по сигурност към Министерски съвет за ескалацията на напрежението в Източна Европа и в контекста на заявеното искане от страна на Руската федерация миналата седмица НАТО да се изтегли от България и Румъния.

Преди два дни НАТО обяви и пълна побилизация в Източна Европа заради Украйна.

Още миналата седмица опозицията атакува правителството на Кирил Петков по въпроса, като само в рамките на един ден - петъчният - премиерът два пъти докладва пред народните представители и изказа позицията си. Именно при второто си изказване Петков заяви, че при ескалация на конфликта в Украйна има риск за газовите доставки за страната.

ГЕРБ не всява паника, но наблюдава тежки парадокси във властта

ГЕРБ не всява паника, но наблюдава тежки парадокси във властта

Говорят за НАТО като отделена структура. Възприемат съюзническите усилия като чуждо присъствие, критикува Митов.