Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО по целия източен фланг, включително разполагането на допълнителни отбранителни формирования, отчитайки националните позиции на страните-домакини.

Това съобщи пресцентърът на министерството на отбраната на България.

Първият ден на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна в Брюксел със заседание на Северноатлантическия съвет.

На него бяха разгледани предизвикателствата за сигурността в Европа с акцент върху обстановката в и около Украйна и развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

Бяха представени и обсъдени мерките на Алианса за постигане на силен възпиращ ефект срещу потенциална агресия и за повишаване на отбранителните способности по източния фланг на съюза.

НАТО и Европа още не виждат изтегляне, а само движение на руски войски

НАТО и Европа още не виждат изтегляне, а само движение на руски войски

Западните партньори отново заявиха единството си пред заплахата от Русия

Министърът на отбраната Стефан Янев в своето изказване представи решението на правителството за принос на страната ни към съюзните усилия чрез изграждане на българска батальонна бойна група, под командването на български офицери, с възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците.

Той изрази своята благодарност към Испания и Нидерландия за подкрепата им по отношение на демонстрираната съюзническа солидарност при охраната на въздушното пространство.

Срещата продължи със сесия, посветена на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в НАТО, осигуряването на необходимите ресурси за Алианса, както и следващата Стратегическа концепция, която ще бъде приета на срещата на върха през юни 2022 г.

По време на заседанието беше дискутиран постигнатият напредък по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната и беше отбелязано, че за седма поредна година се повишават разходите за отбрана в съюзен мащаб. В своето изказване министър Стефан Янев препотвърди намерението на правителството да повиши разходите за отбрана.

По отношение на следващата Стратегическа концепция българският министър на отбраната отбеляза, че за основен принцип България счита единството, солидарността и съгласуваността като взаимосвързани елементи, които са основата на съществуването на Алианса и трансатлантическата връзка.

"Запазването на колективната отбрана като една от ключовите задачи на Алианса е от изключителна важност за нас", заяви министър Стефан Янев.

В рамките на форума министърът на отбраната Стефан Янев проведе кратки двустранни срещи със своите колеги от Кралство Испания, Република Северна Македония и Република Гърция - Маргарита Роблес, Славянка Петровска и Николаос Панайотопулос. По време и на трите срещи бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес.

Захарова: НАТО иска мирният Черноморски регион да е арена за геополитически битки

Захарова: НАТО иска мирният Черноморски регион да е арена за геополитически битки

Русия е миролюбива, не иска да напада, а САЩ искат да я изместят от газовия пазар

По покана на френския министър на отбраната Флоранс Парли по-късно днес министър Стефан Янев ще участва в официална вечеря във формат "B-9", на която ще бъдат дискутирани въпроси от областта на сигурността и отбраната.