Винаги съм бил за усилен въздушен контрол. Това стана ясно от думите на българския президент Румен Радев в отговор на въпрос на съвместната пресконференция след среща с румънския си колега Клаус Йоханис във вторник, 15 март 2022 г.

"Той (засиленият въздушен контрол - б.р.) дава възможност не само за по-голяма сигурност, но и за по-добра подготовка на нашите екипажи.

Ще стоим и ще се молим на нашите съюзници да охраняват небето ни, ли?

Но аз съм категорично против България да загуби тази способност. Ако допуснем това поради безхаберие, невежество или истерична идеологизация на проблема, означава България да абдикира от защитата на собственото си въздушно пространство и от задълженията си спрямо колективната отбрана в НАТО", посочи президентът.

За Петков е пълен абсурд Русия да ремонтира МиГ-овете ни

За Петков е пълен абсурд Русия да ремонтира МиГ-овете ни

Изпращаме стотици милиони към Путин, отбеляза премиерът

Румен Радев припомни също така за очакваното закъснение в доставката на договорените от България изтребители Ф-16, които се очаква да пристигнат в страната ни след 2025 г. Затова държавният глава призова българското правителство и Министерството на отбраната за неотложни мерки и яснота ще могат ли да поддържат дотогава изтребителите Миг-29 в Руската федерация или ако това не е възможно, с подкрепата на друга или партньорска държава. "Ако и това не е възможно, трябва да се търсят междинни решения с друга техника и друг начин поне до 2030 година. Това е национално отговорната позиция", подчерта още президентът.

Припомняме, по-рано през деня военният министър Драгомир Заков заяви пред БНР: "Ще разчитаме на нашите съюзници. Търсим опции България да продължи да изпълнява мисията по Air Policing. Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се налага, ще го правим и с наши съюзници".

Идеята да предоставим небето си да бъде охранявано от натовски изтребители бе застъпена и от бившия военен министър в служебния кабинет "Райков" - Тодор Тагарев.

Тагарев: Време е да прекратим театъра с българския батальон с дефицити

Тагарев: Време е да прекратим театъра с българския батальон с дефицити

Кабинетът да поиска НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространство

"Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации, тяхното прекъсване, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани досега санкции на Русия, поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание".

Войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в региона. Каквато и да е предисторията, какъвто и да е претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания, заяви държавният глава.

По думите на Радев всички тези процеси консолидират единството и решимостта на Европейския съюз и в НАТО за координирани действия в целия спектър на международните отношения.

"Румъния и България споделят обща отговорност за осъществяваната под егидата на алианса система за степенувани мерки за възпиране и отбрана с цел гарантиране на сигурността и стабилността в нашия регион", подчерта президентът.

Украйна: Близо 100 деца са загинали във войната

Украйна: Близо 100 деца са загинали във войната

Град Мариупол е останал без средства за комуникация

Според държавния ни глава кризата в Украйна е откроила особено ярко огромната необходимост от всеобхватна свързаност между Румъния и България - инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, технологична свързаност по отношение на нови тръбопроводи за доставка на гориво, особено в състояние на криза и военно положение.

Той заяви, че е крайно време София и Букурещ да вземат енергични мерки за преодоляване на драстичното изоставане на нашата свързаност през последните 30 г. "Отдавна говорим за мостове, магистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война показа ясно, че е крайно време да вземем енергични мерки и да преодолеем това изоставане", категоричен е Радев.

В рамките на двустранните разговори е уточнена и обща цел, освен Шенген - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. "Там отново сме заедно и мисля, че с общи усилия в скоро време ще постигнем успех", добави Румен Радев.

Само България не се подготвяла за ПВО и ПРО операции за защита на източния фланг

Само България не се подготвяла за ПВО и ПРО операции за защита на източния фланг

ВВС на НАТО да се разгънат на територията ни, иска Аню Ангелов

Според румънските медии президентът Клаус Йоханис заяви, че на ниво Северноатлантически алианс има технически разговори за създаване на съюзническа бойна група в Румъния, което показва, че до края на пролетта може да има добри заключения по този въпрос.

"Ние, Румъния и България, си сътрудничим много тясно и добре по отношение на съвместната отбрана и НАТО. Сигурно си спомняте, че България играе много важна роля в рамките на многонационалната бригада, ние имаме много добро разбиране по тази тема от самото начало. В момента се говори за сформиране на бойна група, която представлява постоянно присъствие на НАТО в Румъния и е известно, че Франция обяви, че ще стане рамкова нация за тази бойна група.

В рамките на НАТО се водят технически разговори по тази тема и ние вярваме, че до до края на пролетта ще имаме добри заключения по отношение на бойната група и тогава можем да направим няколко публични изказвания по тази тема", уточни Клаус Йоханис в двореца Котрочени по време на съвместната пресконференция с българския си колега Румен Радев по работна посещение в Румъния.

Йоханис подчерта, че за Румъния и България е важно да имат солидна въздушна полиция и солидна противовъздушна отбрана.

Държавният глава припомни, че в рамките на Висшия съвет за отбрана на страната (CSAT) е одобрено придобиването на самолети F-16, повечето от които вече са в Румъния. "Друга част вече са договорени и ще пристигнат скоро", каза той.

Президентът на Румъния изтъкна и доброто сътрудничество с България по отношение на въздушната полиция, като добави, че "Не възнамеряваме да оставяме непокрита част от източния фланг".

Президентите на Румъния и България Клаус Йоханис и Румен Радев обсъдиха и диверсификацията на енергийните източници и транспортните маршрути на фона на усилията за намаляване на енергийната зависимост от Руската федерация.

"С нарастващата необходимост от намаляване на енергийната зависимост от Руската федерация, обсъдихме диверсификацията на енергийните източници и транспортните маршрути. Освен това подчертахме важността на бързото въвеждане в експлоатация на интерконектора България-Гърция. След като бъде завършен, това може да бъде свързано с вече действащият тръбопровод BRUA за ключовия важен вертикален газов коридор, за да започне да функционира", каза президентът Йоханис на съвместна пресконференция, проведена с българския му колега в президентския дворец Котрочени.