Ситуацията е такава, че изтребителите МиГ-29 не могат да се ремонтират в Русия и е пълен абсурд идеята машините да се изпращат там през някакви вторични компании. Това заяви премиерът Кирил Петков на пункта за приемане на бежанци на "Дунав мост", съобщава bTV.

Думите му са по повод предстоящото посещение на американския военен министър у нас.

"Въпросът, който ще обсъдим, е и въпрос за нашата сигурност, за нашето небе. Изпращаме стотици милиони към Путин. Въпросът е какво да направи така, че българското небе да бъде с достатъчна закрила и какво правим, че българските пилоти да запазят своите способности и да летят със самолетите, които в момента имаме", посочи министър-председателят.

По негови думи войната в Украйна ни е научила, че можем да бъдем чути, ако говорим в общ глас.

Русия ремонтирала МиГ-овете ни без неустойка и те си летят

Русия ремонтирала МиГ-овете ни без неустойка и те си летят

Заков е говорил с командващия ВСС, който е потвърдил, че ремонтите са извършени качествено и самолетите летя

Ние не сме България в Алианса, ние сме Алиансът, ние сме НАТО, ние сме ЕС - общата ни сигурност зависи от общите ни координирани действия, изтъкна той.

Петков е на мнение, че България вече говори в един глас с ЕС и в Брюксел са разбрали, че нашата вътрешна борба срещу корупцията и общата ни борба срещу хибридните атаки и влиянието отвън е базирана на едни и същи хора.

На "Дунав мост" Петков и вицепремиерът Калина Константинова инспектираха новите пунктове за първоначален прием на бежанци от Украйна.

Възможностите небето ни да се пази от български самолети и екипажи обсъдиха в президентството

Възможностите небето ни да се пази от български самолети и екипажи обсъдиха в президентството

На срещата беше ръководството на армията

Структурите ще работят денонощно, като влизащите с валидни документи веднага ще бъдат регистрирани за временна закрила и насочени за настаняване, а освен това на място ще им съдействат и по линия на заетостта.

България стои като европейска граница с пълна готовност да поеме голям брой влизащи хора - няма просто някакви палатки, а е направено по систематичен начин, изтъкна Петков. Той посочи, че сме сред първите в ЕС, където тази система е заработила.

От своя страна Константинова заяви, че първо се обучават полицаите на КПП как да издават документи на бежанците, след това - тези в близост до местата с голяма концентрация на украинци, а после всички останали Областни дирекции на МВР в страната.

Около 40000 украинци са останали в България

Около 40000 украинци са останали в България

Александър Симидчиев е впечатлен от организацията, създадена от държавата за приобщаване на бежанците