Осемте български МиГ-29 са ремонтирани от руската страна РСК "МиГ" по договора от 2018 г. с Министерство на отбраната, без това да струва допълнителни средства на страната ни. Това каза в отговор на парламентарен въпрос от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев министърът на отбраната Драгомир Заков.

Той каза, че тази сутрин е говорил с командващия ВСС, който е потвърдил, че ремонтите са извършени качествено и самолетите летят.

Гаджев попита дали сме платили неустойката в размер на 925 000 евро, тъй като по негова информация пандемията от коронавирус е увеличила сроковете.

От отговора на министъра стана ясно, че след изтичане на срока на договорите са следвали извънредни обстоятелства - пандемията от коронавирус, което е обявено за форсмажорно обстоятелство от руската страна и поради това са сключени нови пет договора като допълнително споразумение към съществуващите. Преди подписването на тристранно споразумение РСК "МиГ" е изплатило 185 752 евро заради забава в изпълнението на доставки и услуги на МО.

Заков отговори и на връчен сигнал до Антикорупционната комисия в парламента и премиера за закупено гориво от Министерство на отбраната чрез "Терем" ЕАД на стойност над 2 млн.лв. над пазарната.

Заков: Нидерландските F-35 се чакат през април, само ще наблюдават

Заков: Нидерландските F-35 се чакат през април, само ще наблюдават

Самолетите са за усилен airpolicing и ще извършват дейности по наблюдение

Сигналът бе връчен отново от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. Драгомир Заков обаче бе категоричен, че договорите за горива са сключени в срок и график за доставка, а общественият интерес е защитен и договорите са изпълнени в срок, макар и поръчката да е инхаус.

Христо Гаджев твърди още, че фирмата е регистрирана 20 дни преди да се сключат договорите.