Две момичета от едно семейство на 11 г. и 7 г. са приети УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. Те са от едно семейство и са в родствена връзка с починалото в Кардам момче.

Децата се приети с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение. Голямото момиче е в много тежко състояние със засягане на сърдечния мускул и с опасност за живота. Лекарите провеждат интензивни диагностични, реанимационни и лечебни действия.

От Апелативната прокуратура във Варна съобщиха за news.bg, че останалите 5 деца от семейство ще бъдат изведени от семейството за наблюдение от социалните. Те ще бъдат настанени в лечебни заведения, като все още не е ясно дали ще бъдат в Добрич или Варна. 

Припомняме, че вчера в Кардам почина 9-годишно момче със същите симптоми. Медицинските лица заподозряха хранително натравяне.

В районната прокуратура в Генерал Тошево е започнато разследване за установяване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 9-годишното дете от село Кардам, съобщават от обвинението.

От прокуратурата съобщават, че състоянието на 11-годишното момиченце се подобрява, след като е било прието в критично състояние първо в добричко лечебно заведение, а впоследствие транспортирано до Варна.

В къщата в село Кардам, където е починало деветгодишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за отглеждане на децата полагали техните баба и дядо - на 63 и на 53 години. Те вече са разпитани. Извършени са и два огледа в къщата. Установено е, че условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца.

Починалото момченце и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Третокласник почина в Добричко, подозират натравяне с храна

Третокласник почина в Добричко, подозират натравяне с храна

Сестра му е в тежко състояние в болница

Районната прокуратура е разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо, и на търговския обект, където са купували хранителните продукти. Ще бъде проверен и училищният стол в училището, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата. Проверката на храните в училищния стол е възложена на областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Социалните ще наблюдават останалите деца от многодетното семейство.

Назначение са токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на деветгодишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му.

Действията по разследването продължават.