Двустранните отношения в областта на международното правно сътрудничество обсъдиха министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс.

Това съобщиха от правосъдното министерство. 

Направен бе преглед на Договора за екстрадиция между Правителството на Република България и Правителството на САЩ за периода от 2008 г. досега, както и на действието му за някои аспекти на правната взаимопомощ по наказателни дела.

Министър Цачева и главният прокурор Цацаров потвърдиха позицията, че действието на този договор не може да бъде поставяно под съмнение, но в случая с екстрадиционното производство по отношение на Желяз Андреев и другите български граждани по същото дело в САЩ българските институции ще работят активно за защита правата на своите граждани.

Борисов постави случая "Желяз" пред главния прокурор на САЩ

Борисов постави случая "Желяз" пред главния прокурор на САЩ

Джеф Сешънс е на официална визита у нас

Припомняме, Сешънс е в България, за да вземе участие утре в Министерската среща ЕС-САЩ по въпросите на правосъдието и вътрешните работи, която е в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По-рано днес той проведе среща с премиера Бойко Борисов, който също повдигна темата за Желяз Андреев. 

По време на срещата на високо ниво в областта на правосъдието ще бъде разгледано сътрудничество по отношение на сигурността и съдебната система в киберпространството, трансграничния достъп до електронни доказателства, транснационална организирана престъпност, както и борбата с изпирането на пари.