Около 300 хиляди са наркоманите у нас. Най-малка е групата на употребяващите хероин - около 30 - 40 хиляди. По официални данни 100-120 хиляди души в България взимат амфетамин.

Данните представи Желяз Турлаков, основател и ръководител на Програма „Ново начало", помагаща на хора със зависимости.
Според изчисленията на Турлаков обаче хората на амфетамин са с поне 60 хиляди отгоре. Причината е, че в официалната статистика не са включени зависимите, които не смятат, че имат нужда от лечение.

Наблюдава се повишаване употребата при този вид стимуланти и по-важното е, че за тях няма медикаменти. Единственото нещо, за което знаем, че работи са именно общностните терапии, поясни още Турлаков.
Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб"се оплака, че държавата е обърнала гръб на зависимите.

Тя обясни, че за последните 4 години Националният център за наркоманиите не работи и е замръзнал на ниво 2008 година.

Симеон Дянков злоупотребяваше със средствата от акцизите и сумите, предназначени за зависимите не отиваха към министерство на здравеопазването, заяви по време на пресконференция в БТА Георгиева и добави, че последната превеждана сума по тази линия е била по времето министър Анна-Мария Борисова.
Става въпрос за 1.7 милиона лева, което е много под средствата, които принадлежат на зависимите според закона.
Пенка Георгиева спешно призова от името на пациентските организации да се направи национална програма и стратегия за зависимите хора в България.

Всички казват, че те са отрепките на обществото. Но и техните майки плачат и искат и техните деца да станат добри. Затова трябва да ги обичаме, да се хванем за ръка и да вървим напред, призова още тя.

Програмата „Ново начало" отбелязва 10 години от създаването си. За този период над 1000 души са потърсили рехабилитация, консултация и насочване. 500 от тях са преминали през лечение в общността, а половината от тях са в прогрес, т.е. това са хора, които са стабилизирани и на практика са чисти.

Методът на терапевтичната общност е най-добре изследваният метод и има най-категорични доказателства, че работи, поясни Турлаков и добави, че терапевтичната комуна търси решение на ниво причина.

Подходящите хора за лечение в такива общности са навършили 18 години, докъм 30 години, имат хаотичен начин на живот, хора с криминални прояви или хора, които са имали неуспешно лечение преди това.

Специалистите призоваха и да не се гледа на тези хора като „на втора ръка хора", защото тогава идва отчаянието и може да ги демотивира да се борят. Специалистите отчетоха и че не повече от 4-5% от извършващите престъпление хора в България са със зависимости.