От януари до края на ноември тази година има регистрирани над 5 000 домови кражби в страната, което е с 1200 кражби по-малко от миналата година. Това съобщи Росен Белишки от Криминална полиция на брифинг.

Джебчийството - 915 регистрирани през 2019 г., а миналата година - 1366.

Заради празниците полицията ще извърши множество операции срещу престъпността и ще разпръсне цивилни служители на МВР из цялата страна.

Анализ показва кои са уязвимите места по време на коледните и новогодишните празници, именно там ще има повече полицейски ресурс.

Има специална организация при сигнал той да се свързва с ресорните звена на полицията, за да се препращат повече части на полицията.

Криминална полиция призовава търговците да спазват мерките за пренос на пратки и товари, а служителите на охранителните фирми- при съмнение за престъпление да сигнализират органите на МВР.

Как да се предпази домът по време на празниците - дадоха съвети от полицията. Добри врати и заключващи механизми, важна е и входната врата на блока.

"Лицата, които извършват кражби по домовете, са хладнокръвни и не ги интересува, че хората спят, докато те ги обират", обясни Белишки.

Николай Стоименов от СДВР посочи, че кражбите са се прехвърлили от моловете в градския транспорт, тъй като в магазините има камери.

"В заведения за бързо хранене и ресторанти също е хубаво всички да бъдат внимателни, тъй като се извършват такива престъпления, докато хората седят на масите, а обирът става дори от съседната маса", обясни полицаят.