emaxpress
НЗОК да отмени разпоредбата, заради която общопрактикуващите лекари няма да получат парите си от разликата в потребителските такси на пенсионерите.

За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас в писмо до шефката на касата Жени Начева, съoбщи zdrave.net.

Джипитата са получили писма от районните здравноосигурителни каси, с които ги уведомяват, че няма да се приемат отчетите им за първото тримесечие на годината за прегледаните хора в пенсионна възраст. От районните каси са се аргументирали с писмо от НЗОК.

Средства за възстановяване на разликата в потребителските такси на пенсионерите не бяха заложени в бюджета на НЗОК за 2010 г.

Семейните лекари обаче напомнят, че това е в противоречие с текст от Закона за здравното осигуряване, според който разликата се заплаща на лекарите и зъболекарите от републиканския бюджет по ред, определен с наредба на здравния и финансовия министър.

Не е отменена и наредбата на министъра от 2008 г., според която въпросните средства се заплащат до 20-о число на месеца, следващ отчетения период.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари поставят въпроса кой и защо е премахнал тези средства от закона за бюджета на касата, в нарушение на закона за здравното осигуряване.

От там считат, че НЗОК като съставител на бюджета е институцията, която трябва да намери решение на проблема в законово установените срокове.