Предлаганите промени в Закона за здравното осигуряване не отговарят на поставените цели, не въвеждат ясен и ефективен механизъм за постигането им.

Това е становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщи zdrave.net.

Според тях е налице противоречие между част от предложените текстове, а в други е заложен палиативен ефект.

Те допълват, че единствено по-ясно е написана частта за промяна в структурата на управление на НЗОК, но не и на РЗОК.

Направен е половинчат опит за решаване на проблема със здравнонеосигурените лица. Дефиницията на критериите за достъп до медицинска помощ са некоректни.

Премахната е възможността за развитие на системата на здравеопазване чрез договаряне на по-добри условия за предоставяне на медицинска помощ и въвеждане на нови дейности за пациентите и лекарите за период от пет години.

Общопрактикуващите лекарите допълват, че има подчертана приемственост между вписания в закона, но нереализиран от Тройната коалиция Инспекторат, наричан в проекта Агенция за медицински одит.

В повечето от свързаните с него дейности и санкции липсва нужната за едно наказателно основание конкретика, а размерът на глобите е излишно да бъде коментиран.

Те допълват, че е не е уреден статутъти дейността на ДЗОФондове и е неуместно това да бъде правено в по-късен етап, се казва още в становището на НСОПЛБ.

С пълния текст можете да се запознаете тук.