Безпрецедентна видеоконферентна връзка с миланския затвор San Vitore беше осъществена по време на днешното заседание на Варненски окръжен съд по делото срещу Георги Петков - Дачи, подсъдим за атентата срещу Ивайло Паунов - Джованито и Михаела Мирчева, организиран в бар „Сохо" във Варна през 2005 година, съобщиха от съда.

Връзката се налагаше, тъй като в италианския затвор в момента се намира Ивайло Паунов, основен свидетел на обвинението, както и най-тежко пострадал от атентата.

След близо месец и половина подготовка връзка беше осъществена под наблюдението на двама съдии от Италия, които следиха пряко разпита на българина, продължил повече от два часа.

Покушението в бар „Сохо" във Варна бе извършено на 13 март 2005 година. Тогава с изстрели при автоматичен режим на стрелба с автомат „Калашников" бяха простреляни собственикът на заведението Ивайло Паунов и Михаела Мирчева. За разлика от момичето, което се отърва с по-лека травма на простреляния крак, Джованито бе надупчен на седем места по цялото тяло.

По време на днешното заседание Паунов припомни от Италия всички обстоятелства, свързани с последните минути преди покушението, както и последвалото възстановяване от раните, продължило няколко години в различни клиники. Той все още има олово в тялото си от куршумите, които не са били извадени.

Джованито твърди, че е видял лицето и тялото на стрелеца във фаталния ден и направи пълно описание пред съда. Разпознал го миналата година, след репортаж по телевизията, в който видял своя атентатор. Веднага съобщил за това на полицията. През 2010 година той и други свидетели на атентата са били отново разпитани. Паунов бе категоричен пред съда, че именно Георги Петков, който е част от групата на „Килърите", е този, който е извършил покушението срещу него и Михаела.

Паунов е конституиран като частен обвинител в настоящия процес. Джованито бил особено внимателен и наблюдателен след покушение, извършено спрямо него през 2000 година, когато взривили автомобила, заедно с него. Тогава варненецът оцелял, но взел всички мерки за своята лична охрана. През 2009 г. е извършен атентат срещу съпругата и двете му деца, които по чудо оцеляха след взрив в автомобила, поставен най-вероятно заради Паунов

Показания пред съда дадоха пострадалата Мирчева, както и друг свидетел на атентата, който е успял да види стрелеца, да го гони по близките улици и дори да стреля по него със законно притежаван пистолет.

Съдебният процес продължава до 3 ноември 2011 година, когато се очаква да бъдат разпитани повече от 20 са свидетелите, както и да бъдат изслушани назначените по делото експертизи.