Крайно недостатъчни са кризисните центрове за жени и деца, жертви на насилие, които действат в страната. Центровете са 18, а според неофициални данни броят на жените, пострадали от домашно насилиев България е близо 1 милион.

"Един милион мъже посягат на съпругите, приятелките или на жените, с които живеят на семейни начала. В същото време, официалната статистика в много области на България, в което се убедих лично, посочва 0% жертви на домашно насилие".  Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в Разград, където участва в учредителното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие. Идеята за сформирането е на Центъра на НПО в Разград, с подкрепата на Областната управа.

Общественият защитник подчерта още, че в двумилионна София действа един единствен кризисен център - на фондация "Анимус", в който има само 8 легла. "Общият капацитет на легловата база в кризисните центрове у нас е едва 228, което е крайно недостатъчно", категорична бе Манолова.

 "Данните са наистина стряскащи. До тях се стигна и защото дълго време темата за насилието над жени беше табу. Много засегнати жени и деца, а вече и мъже, не се оплакват от домашно насилие, защото се чувстват безпомощни. Не се оплакват от прояви на насилие, защото се страхуват или срамуват да потърсят правата си и да помолят за помощ", посочи омбудсманът.

Общественият защитник подчерта абсолютната необходимост от създаването на Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие. Манолова изтъкна и факта, че е важно да има Национален орган, който да координира усилията и действията на институциите по предотвратяване на домашното насилие както и за работа по превенцията му.

„Моята кауза като национален омбудсман е да съдействам за създаването на целогодишни кризисни центрове за подкрепа на жени и деца жертви на насилие във всеки областен град. Положителен е фактът, че има приет стандарт за делегирана от държавата дейност – финансиране на кризисни центрове в размер на 8 500 лева на легло годишно", допълни омбудсманът.

При учредяване на Областния Съвет за превенция на домашното насилие в града зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева обясни, че се подготвя включването на България в Истанбулската конвенция. Документът предвижда криминализиране на домашното насилие.

Основната цел на съвета е да предприеме бързи действия при установяване на случаи на домашно насилие с цел подпомагане на жертвата и превенция от повторно посегателство. Сред приоритетите му още са програми за превенция на този вид деяния, осъществяване на контрол върху предоставените услуги за жертви, включването в програми на извършителите, стимулиране на партньорство между съдебната, местната и изпълнителната власт и структурите на лекарската и адвокатската колегии.

По-рано през деня общественият защитник се срещна в приемната с над 30 жители на Разград и областта. На брифинг пред журналисти Манолова обяви, че голяма част от възрастните хора са се оплакали от факта, че няма да получат Великденски добавки от правителството, защото пенсиите им надхвърлят минимума от 300 лв. 

В тази връзка тя призова чрез медиите всички хора с прилични доходи и големи сърца да подкрепят националната кампания на омбудсмана "Великден за всеки" като  отделят по 40 лева - толкова, колкото отпуска кабинета.