Една четвърт от семействата у нас са бездетни. Това показва изследване на фондация "Искам бебе". 

От проблемът "безплодие" са засегнати най-вече жените със социални или творчески професии между 30 и 40 години.  

66 % от жените, които са преминали през репродуктивна техника и са опитали веднъж или повече пъти ин витро оплождане, изпадат в състояние на депресия и стрес.

Затова едновременно с медицинските процедури по време на терапевтичното лечение на репродуктивни проблеми, консултациите с психолог са изключително важни и дават много добри резултати.

Когато терапевтичното лечение е съчетано с психотерапевтични тренинг програми, успеваемостта на лечението на безплодие се повишава с 20-30 %.

Това съобщи на пресконференция днес д-р Георги Стаменов, ръководител на Център за репродуктивно здраве „Надежда", цитиран от zdrave.net.

Стабилизирането на емоционалното състояние на жените и намаляване на стреса и депресията, които съпътстват проблема безплодие, е основната цел на Национална програма за социална и психологическа подкрепа на семействата с репродуктивни затруднения, която стартира от днес.

Кампанията е с осигурено финансиране за две години, в размер на 100 000 лв., които са дарение от бизнесмена Валентин Янев. Програмата се състои от три модула и ще включва групова психотерапевтична работа с жени, които към момента имат проблеми и се готвят за забременяване, забременели след прилагане на репродуктивен метод и третото ниво - работа с родители.

До края на годината в програмата ще могат да бъдат включени около 100 жени, съобщи Радина Велчева, председател на Управителния съвет на Фондация „Искам бебе".

Поради липсата у нас на специалисти - психолози за работа със семейства с дългогодишен стерилитет, голяма част от бюджета на програмата са предвидени за обучение на кадри. 10 психолога ще бъдат обучени в чужбина, добави Радина Велчева.

По данни на Фондация „Искам бебе" семействата в България с репродуктивни затруднения са над 300 000. Около 1 000 жени за последните три години са получили помощ от Здравната каса, като тя заплаща 1 360 лв. за хормонално лечение.

Министерство на здравеопазването да работи по създаването на Национална стратегия за грижата и разрешаване проблемите на семействата с репродуктивни затруднения.
Това предложи д-р Антония Първанова, народен представител и зам.-председател на здравната комисия. Държавата трябва да отделя повече средства и внимание на хората с подобни проблеми. Ако това предложение бъде одобрено и се създаде работна група, която да напише Национална стратегия в помощ на семействата с репродуктивни проблеми, тя би могла да заработи от следващата бюджетна година, смята Първанова.