Една година затвор получи подпалвачът на Джумая джамия в Пловдив. Присъдата е постановена от Пловдивския окръжен съд и трябва да бъде изтърпяна при първоначален строг режим, съобщават от институцията.

Припомняме, в началото на януари 31-годишният Виктор Александров опитал да запали сградата. Той полял дограмата на джамията със запалителна течност и я запалил, след което избягал. Пламъците бързо са били потушени от охранител. Той бе заловен на бензиностанция в Пловдив след кражба на гориво, с което възнамерявал да осъществи докрай плана си.

От съда изтъкват, че сградата на Джумая джамия е със значителна стойност - 1 248 800 лева, собственост е на Мюсюлманско настоятелство - Пловдив. Има историческа и художествена стойност. Деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини.

На 5 януари вечерта мъжът излязъл от дома си с бутилка мастика. Отишъл в центъра на Пловдив в градинката в близост до сградата на Джумая джамия. Докато я наблюдавал Виктор Александров решил да я запали. Той смятал, че такава сграда в центъра на Пловдив не трябва да има.

Снабдил се с дизел от бензиностанция и започнал да залива дървената облицовка на стените на джамията, за да я подпали, но пламъците угаснали. После Александров запалил една от пластмасовите саксии за цветя, долепени до дървената ламперия, която също залял с дизелово гориво и саксията започнала да гори. Огънят в горящата саксия бил угасен от служители в „Общинска охрана", а за случилото се били уведомени полицейски служители, които задържали подсъдимия.

Съдът разгледал делото в реда на съкратеното съдебно производство. Подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата по обвинението и именно заради това наложеното наказание се редуцира, уточняват от съдебната институция.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.