Почти една трета от българите са ставали обект на ало-измама при започването на схемата през 2010, 2011 година. Това заяви пред БНТ експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Днес вече хората се ориентирали по-добре , включително и възрастните. В същото време обаче се е увеличил размерът на исканите суми.

През 2018-2919 година атакуваните от телефонни измамници били около 12-14%. Със сигурност около 1% стават жертва на такива измами.

За същия период измамниците са успели да отнемат около 8-9 млн. лв.

Гешев обяви за разбита една от най-големите групи за ало-измами

Гешев обяви за разбита една от най-големите групи за ало-измами

Задържани са петима души в България и 28 в Румъния

Проблемът се утежнява и от факта, че са атакувани бедни хора, като често става въпрос за спестявания, които те са събирали през целия си живот.

Безлов разказа, че измамниците, макар да са ръководени от тартори, дължат успеха си на широката мрежова система, която са развили особено в Централна Северна България. Става дума за хора, живеещи основно в Левски, Горна Оряховица, Плевен, Русе и Червен бряг.

След разбиването на групата в Горна Оряховица вчера предстои да се види дали схемите ще бъдат действително ударени или измамниците ще успеят да се адаптират, както това е станало при включването на Румъния.

Експертът посочи, че това е новост и че благодарение на доброто сътрудничество между българските и румънските служби е станало възможно разбиването на групата от Горна Оряховица и арестите в Румъния.

Полицаи влязоха в имоти на ало-измамници в Горна Оряховица
Обновена

Полицаи влязоха в имоти на ало-измамници в Горна Оряховица

Блокиран е квартал "Калтинец"