В акцията срещу ало-измамници са иззети шест луксозни автомобила, има доказателства за нанесени щети в размер на 2 млн. лв., а групата е разбита. Повечето от задържаните, ако не и всички са български цигани, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев от Горна Оряховица.

Акцията е проведена в кварталите "Гарата" и "Калтинец" в Горна Оряховица, Велико Търново София и Румъния, като това е една от най-големите , а може би най-голямата такава група, добави той.

В операцията участват 150 служители на реда, а разследването започва през 2017 г. Събрани са огромен брой доказателства и прокуратурата ще прецени на кои лица ще повдигне обвинения. Имало е трудности при документиране на престъпленията, тъй като звъненето е ставало от друга страна, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По думите му, над 2 млн. лв. са измамите на тази група, но могат да станат и много повече.

Задържани са петима души, така наречените "мулета" в България и 28 в Румъния, като там е арестуван и ръководителят на групата, който е български гражданин. Четирима от задържаните в Румъния са високо в йерархията на организираната престъпна група, допълни заместник-главният прокурор.

Останалите 23-ма са "въртачи", които се обаждат по телефона на жертвите. Те от доста ниски нива на групата и за тях ще трябва доста време, за да се съберат доказателства сред получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънците, коментира Гешев.

Това е поминък за част от българското население. Има доказателства за около 2 млн. лв.  Има около шест вторични случая, вероятно ще станат 12. В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Задържани са само български граждани, основно с цигански произход. Не всички са от Горна Оряховица. Ръководното ниво е от района на Горна Оряховица, допълни заместник-главният прокурор.

Той обясни, че се надява това да е първата такава група и да се прескочат и други градове, а догодина, проблемът вече да не е със същите потресаващи размери.

Полицаи влязоха в имоти на ало-измамници в Горна Оряховица
Обновена

Полицаи влязоха в имоти на ало-измамници в Горна Оряховица

Блокиран е квартал "Калтинец"