На българската Разплащателна агенция е дадена най-ниската възможна оценка.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Майкъл Ман, цитиран от БНР.
Той обаче отрече писмото на Европейската комисия по този повод да има връзка със спиране на плащания или с предпазни клаузи.

Оценка 1, каквато е била дадена на нашата Разплащателна агенция от сартифициращия орган, не е най-високата, както твърди земеделският министър Нихат Кабил, а възможно най-ниската, защото според оценителите системата за директни плащания има сериозни недостатъци.

Установени са и слабости, свързани със средствата от Фонда за развитие на селските райони, обясни Майкъл Ман, по повод изпратеното до София писмо.

Той добави, че това няма нищо общо нито с предпазната клауза, нито със спрените плащания по САПАРД. По думите му става дума за отделна процедура, която се извършва ежегодно във връзка с освобождаването на пари по тези сметки.

Тя предвижда, ако установим слабости при изплащането на парите, в която и да е страна членка, да изискаме съответно вече изплатени средства. Това е нещо нормално, което правим доста често в различни държави, добави говорителят.

Той допълни, че в конкретния случай от България се очаква в срок от два месеца да отговори на поставените от комисията въпроси и да представи план за действие с конкретни мерки за коригиране.

От компетентните органи в България се очаква още да поставят Разплащателната агенция в 12-месечен изпитателен срок, в който тя трябва да реши съществуващите в момента проблеми.

Експерт от комисията обясни, че процедурата предвижда, ако слабостите не бъдат преодолени в този срок, сега действащият разплащателен орган да бъде закрит и на негово място да бъде създаден нов.