Няколко фармацевтични компании са били посетени изненадващо вчера от представители на Европейската комисия, в рамките на проучване за нелоялна конкуренция, предаде zdrave.net.

От комисията обявиха, че са били посетени офисите на няколко компании, производители на иновативни и генерични лекарства.

Иззети са документи, свързани с права за интелектуална собственост, съдебни и извънсъдебни споразумения в рамките на Европейския съюз.

Според представителите на Еврокомисията, компаниите обикновено разглеждат такъв род информация като строго конфиденциална и тя може лесно да бъде отказана, прикрита или унищожена.

За никоя от посетените компании обаче няма сигурни данни за некоректно поведение.
Проверките са само началото на задълбочено проучване на сектора, каквито Еврокомисията предприема, когато има съмнения, че даден пазар не функционира достатъчно добре.

Проучването има за цел да открие причините за спада в броя регистрирани нови лекарства, уточняват от комисията.

В периода 1995-1999 г. са били регистрирани средно по 40 нови молекули, а през 2000-2004 г. броят им е спаднал до 28.

От комисията отбелязват, че все по-малко нови лекарства излизат на пазара, а навлизането на генерични лекарства понякога се отлага. Затова ще се търсят сключени споразумения, които ограничават конкуренцията, или данни за злоупотреба с доминиращи позиции на пазара.

От Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) са заявили, че ще предоставят на Европейската комисия задълбочени анализи за начина, по който действа конкуренцията във фармацевтичния сектор, включително и ключовата роля на патентите за стимулиране на изследванията и иновациите.