Еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали изрази съжаление за решението на българските власти да не въвеждат забрана за тютюнопушене в заведенията.

Той добави, че Европейската комисия на този етап няма как да се намеси директно в компетенциите на националните власти, от които зависят подобни решения.

„Жалко е, че българското правителство взе такова решение, ръководейки се очевидно от „популистки съображения". Аз лично не бих се съгласил с това решение", посочва Дали, цитиран от БНР.

Еврокомисарят допълва, че в Европейската комисия ще продължат да полагат всички възможни усилия да се зачитат правата и на българските граждани, които не пушат".

В момента в три страни от Европейския съюз действа пълна забрана на тютюнопушенето, а в други седем забраните са частични.
Европейската комисия има приета препоръка за гарантиране на околна среда без тютюнев дим в целия Европейски съюз до 2012-а година.

Припомняме, пълна забрана за тютюнопушене на затворени обществени места беше приета от предишния парламент със промени в Закона за здравето и трябваше да влезе в сила от 1 юни 2010 г.
В началото на февруари месец обаче по инициатива на ГЕРБ бяха събрани необходимите подписи и бяха внесени промени в Закона за здравето, с което пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места отпадна.