След няколкочасови преговори между здравния министър Таня Андреева и лекарите от Спешната помощ в София се оказа, че след поредицата кризисни дни има светлина в тунела.

Андреева обяви на брифинг пред медиите, че е намерено моментно решение, като упорито ще се работи и за промени в дългосрочен план.
Стана ясно, че исканията на лекарите, които през целия ден протестираха пред Здравното министерство, са три: да не се отстранява директорът на Спешна медицинска помощ в София, да се повишат заплатите и да нарасне броят на екипите.

Здравният министър обясни, че от общо 7000 щата за спешни медици в страната - 400 са незаетите места, като една четвърт от тях са именно в София.
Заниженият брой на работещи специалисти вече е намерил своето краткотрайно решение - от „Пирогов", Окръжна болница, ВМА и „Царица Йоанна" ще се командироват по 4-5 екипа, за да помагат на своите колеги от Спешния център.

Относно заплатите Андреева не може да гарантира незабавното им увеличение, тъй като се намираме в средата на бюджетната година, но обеща, че ще започне разговори с Министерство на финансите по въпроса.

Работна група от Здравното ведомство ще се заеме с разглеждането на това как се разпределя финансовият ресурс в Центъра за спешна помощ, тъй като днес изненадващо от министерството са научили, че за незаетите щатове също се получават пари. Къде отиват те обаче също не е ясно.

В ангажиментите си към спешните медици Таня Андреева е прибавила и отговорността да се работи по ясен регламент за това кой случай е спешен и кой е с отложена спешност.

В обещанията й влиза и въвеждането на алгоритъм за работа в Спешната помощ. Тя припомни и внесеното предложение в новия Наказателен кодекс за увеличаване на санкцията при фалшиви сигнали към Спешната помощ, тъй като по време на всяка смяна десетки сигнали за несъществуващи спешни проблеми разиграват излишно лекарите.
Оказва се, че дори полицията звъни на спешните екипи и ги кара да отвеждат тежко пияни граждани до изтрезвителното.

По думите на Андреева за решаване на кризата в Спешната помощ ще се наложи и намесата на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Още днес до нея ще бъде изпратено писмо с апел за сериозен разговор относно неотложната помощ, която оказват лечебните заведения в столицата. Това се налага, тъй като Спешният център поема цялата медицинска дейност след 19.00 часа.

До края на деня Андреева ще се срещне и с Българския лекарски съюз, и с националния консултант по спешна помощ, тъй като именно с тяхната експертна помощ ще се пишат новите алгоритми за работата в центъра.

От утре пък ще бъде временно назначен и друг директор на центъра - д-р Александър Златанов, който е директор на РЗИ-София област. „За мен има сериозен проблем в мениджмънта на Центъра за спешна медицинска помощ. Това, че Здравното министерство пряко се намесва в момента, не е нормално", категорична бе Андреева.

Тя потвърди и че ще се работи по възстановяване на паралелния спешен номер 150.
В далечен план се очаква да се постигне повишаване на основните заплати, както и ясно разписване на тяхната стойност. Андреева очаква, че след повишаването им ще се привлекат и нови кадри, които да запълнят стотиците свободни щатове.